Pajić: Europa neće progledati kroz prste i preko reda BiH pustiti u EU

Iz Bruxellesa se Bosna i Hercegovina promatra kao zemlja predinstitucionalnog stanja, izjavio je u nedjelju u Sarajevu prof. dr. Zoran Pajić koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi “BiH u očima Bruxellesa – Bruxelles u ogledalu BiH”.

To je, dodao je Pajić, demokracija predinstitucionalnog stanja gdje imate sve institucije zastupljenje kako je predviđeno Ustavom – od Predsjedništva BiH, preko parlamenta, entitetskih vlada, parlamenta itd. – međutim radi se, bar po mišljenju kolega iz Brisela, uglavnom o takozvanim virtualnim institucijama, prividnim institucijama, jer prava vlast, pravi instrument odlučivanja je u rukama lidera političkih stranaka, parlamentarnih stranaka, kazao je Pajić novinarima pred početak sesije Kruga 99, prenosi Federalna.ba.

Doista, dodao je, svi dužnosnici u državnim institucijama su strogo kontrolirani od lidera političkih stranaka.

“Odluke se donose u njihovim kabinetima i vidite da u zadnje vrijeme, pogotovo posljednjih mjesec-dva dana, ne govori se ni o Vijeću ministara, ni o parlamentu, s obzirom na trenutnu krizu međustranačkih odnosa, nego se govori o ‘šestorci'”, rekao je Pajić.

“Svi govore o šest lidera, šta se oni dogovaraju, šta može proizaći iz njihovih sastanaka”, kazao je Pajić, dodajući da je to jedan momenat koji je ilustrativan za pogled iz Bruxellesa prema BiH, a ima ih još.

Po njegovim riječima, ono što je neobično kada se promatra sa strane je da ustvari nema javnog dijaloga među političkim liderima u BiH. Oni komuniciraju, ali putem intervjua u tisku, putem priopćenja i konferencija za nivinare. Međutim, ističe Pajić, javnost uopće nije uvučena u dijalog o budućnosti BiH. Kako je istaknuo, ako nema dijaloga ne možete formirati ni viziju, ako nemate viziju nemate strategiju, ako nema startegije nema razvoja.

Također, napominje Pajić, ono što se zapaža iz Bruxellesa, to je jedno neobično, neočekivano samozadovoljstvo lidera u BiH. Iako su niz izvješća međunarodnih organizacija, uključujući i Međunarodnu kriznu skupinu, govori da je BiH u posljednjih četiri-pet godina izgubila korak sa svojim susjedima, ovdje to nikoga nije uznemirilo.

“Uz to bih dodao, isto tako, da iz Bruxellesa vrlo često se ironizira na tu temu kako bosanski političari kad odlaze u svijet vjeruju u svoj šarm. Vrlo malo tu ima ozbiljne pripreme, vrlo malo ima argumentacije u razgovorima, čak i u odnosu na EU vrlo često čak i stručni timovi dolaze s ispolitiziranim izvještajima, analizama”, kazao je Pajić.

Upitan kakav je pogled iz BiH prema Briselu, kazao je da je pogled dosta kritičan.

Po njegovom mišljenju, još jedno stvar je zanimljiva – ovdje postoji uvjerenje, općenito u javnosti, da je Europa, odnosno EU, nešto nama strašno puno dužna i da nam se treba “progledati kroz prste” na putu BiH prema EU. “Osobno mislim da o tome nema govora. Možda još prije desetak godina o tome se i moglo razgovarati. Međutim, danas poslije ovako jedne nepodnošljive stagnacije, mislim da o tome nema govora”, rekao je Pajić, javlja Federalna.ba.