Charles Kupchan: Švicarska je dobar model za unutarnje uređenje BiH

Charles-Kupchan“Postoje modeli koje bi Bosanci mogli primijeniti. Jedan bi bio model Švicarske, gdje kantoni operiraju unutar federalne strukture”, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Dnevni avaz Charles Kupchan, bivši dužnosnik administracije američkog predsjednika Billa Clintona, ugledni je profesor Univerziteta “Georgetown” u Washingtonu i član Vijeća za međunarodne odnose, najvažnijeg američkog udruženja za promišljanje američke vanjske politike.

Kupchan, inače autor knjige “Kako neprijatelji postaju prijatelji”, smatra da je BiH suviše opterećena prošlošću i da je trenutno u najtežoj situaciji od svih bivših jugoslavenskih republika. Tvrdi i da bi budućnost BiH mogla biti po uzoru na Švicarsku, ali da sve zavisi od unutrašnjih dogovora.

Ističući Švicarsku kao mogući uzor, Kupchan je rekao: “Švicarska je posebno koristan primjer, jer su njeni kantoni, historijski, bili podijeljeni po religijskim linijama. Rat je, zaista, mnogo puta izbijao između katoličkih i protestantskih kantona. Švicarska je čak i lingvistički raznolika. I pored toga, ona funkcionira efektivno kao stabilna unitarna politička tvorevina. Federalni sistemi kao što su oni u SAD-u ili Njemačkoj, isto tako osiguravaju dobre modele da bi se centralna vlast izbalansirala sa značajnim mjerama autonomije za zasebne jedinice koje čine federalni entitet.”

Po njegovom mišljenju, za pronalaženje novoga rješenja potreban je “‘Dayton 2’ ili neka vrsta ustavne konvencije”.

“Sve strane se trebaju kolektivno slobodno izjasniti o reformi institucija u BiH i modificirati sustav. Ured visokog predstavnika treba ostati u BiH sve dok se takav novi sustav ne uzdigne i ne proradi”, rekao je Kupchan.