Chevy Volt i električni Ford Focus – automobili budućnosti

Amerikanci koje smeta sve skuplji benzin i ispuštanja štetnih plinova u atmosferu sve češće kupuju automobile na struju koji troše manje goriva i manje zagađuju. Kako javlja Rosanne Skirble, proizvođači automobila odgovaraju na rastući interes kupaca širokim spektrom vozila na električni pogon.

U govoru o stanju nacije predsjednik Obama je pozvao automobilsku industriju da se preorijentira na električna vozila: “S dodatnim istraživanjima i poticajima možemo se osloboditi naše ovisnosti o fosilnim gorivima te da postanemo prva zemlja koja će imati milijun električnih automobila na cestama do 2015. godine.”

Ovakva poruka čula se i u izložbenim prostorima nedavno održanog sajma automobila u Washingtonu. Među nizom automobila domaće i strane proizvodnje bilo je dosta automobila s malim zagađivanjem poput Forda Focusa na baterije koji je dobio i posebno priznanje, titulu automobila najprihvatljivijeg po okoliš za 2011. godinu.

Urednik „Green Car Journala“, automobilističkog časopisa specijaliziranog upravo za ovakva vozila, Ron Cogan, pohvalio je Ford za redizajn svog Focusa u električni automobil: “Radi se o prvoklasnoj tehnologiji. Baterije se trebaju puniti tri do četiri sata što je znatno kraće nego kod konkurencije.”

Još jedan automobil kojeg hvale je Chevy Volt, električni automobil General Motorsa koji je predstavljen kao koncept 2007. godine. General Motors nada se da će do kraja ove godine na cestama biti deset tisuća ovih automobila, a još 45 tisuća 2012. godine.

“Ovaj automobil nudi u osnovi ono što bi svaki električni automobil trebao imati, motor na unutarnje sagorijevanje koji također stvara napon kako bi se mogla nastaviti vožnja” – kaže Ron Cogan.

Jeff Parmet, odvjetnik iz Marylanda, kaže da od prosinca, kad je kupio svoj Chevy Volt, nije u njega ulio ni kap benzina: “Ima još dosta ljudi koji ne razumiju što su električni automobili i kakvo je iskustvo imati ih. Ovaj automobil pruža užitak ne samo u vožnji. On je dobar i zato što ne kupujete benzin, što je i bio moj cilj.”

Jeff Parmet puni svoj Chevy Volt u garaži putem posebnog punjača baterije. S jednim punjenjem baterije Volt prelazi 65 kilometara, a kad se napon smanji uključuje se motor na unutarnje sagorijevanje koji puni bateriju. Na taj način Volt može prijeći do 480 kilometara. Jeff Parmet je pun pohvala: “Ovo je iznimno tehnološko postignuće. Ovaj automobil rapidno ubrzava, odlično se kontrolira i dobro se drži u krivinama. Sve čestitke Chevroletu na ovom automobilu. Ja sam oduševljen.”

Jeff Parmet vjeruje da su Amerikanci spremni za ovakve, ekološki čiste automobile. Kako se diljem zemlje budu otvarale postaje za punjenje automobilskih baterija, Jeff Parmet vjeruje da će doći do pada cijene ovakvih automobila te da će ih sve više biti na američkim auto-cestama.

Izvor: Glas Amerike