Bošnjaci, uz pomoć Ž. Budimira i T. Perića, preglasali dva HDZ-a

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije odredila je danas desetodnevni rok za dostavljanje kandidacijskih lista za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Sjednica županijske Skupštine, koja je trebala početi jutros u 10 sati, počela je s više od četiri sata zakašnjenja, a zatim je u svega petnaestak minuta usvojen dnevni red, te s 15 glasova za i 13 suzdržanih glasova zastupnika dva HDZ-a, prihvaćen prijedlog Kluba bošnjačkih zastupnika da stranke u roku od deset dana dostave imena kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Skupština je također imenovala tročlano povjerenstvo za izbor izaslanika u Dom naroda.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac (SDA) u izjavi za novinare nakon sjednice nije htio govoriti o tome znači li današnja odluka da će procedura izbora izaslanika u Dom naroda biti uskoro okončan, dok su se zastupnici iz HDZ-a BiH i HDZ 1990 odbili obratiti novinarima.

SDP-ov zastupnik Aner Žuljević kazao je da su stvari danas konačno pokrenute s mrtve točke te da više ne postoji mogućnost prolongiranja izbora izaslanika u Dom naroda iz HNŽ-a.

“Postoji jasan rok i onaj tko dostavi liste ide prema Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na potvrđivanje, a onaj koji to ne učini procedura izbora nastavlja se bez njega. SIP ima svoje rokove od 24 i 48 sati kada će vratiti potvrđene liste i od tog momenta mi zakazujemo sjednicu Skupštine na kojoj će se birati izaslaniki za Dom naroda”, zaključio je Žuljević.

Za razliku od prošle sjednice Skupštine HNŽ-a, kada ni jedan prijedlog dnevnog reda nije dobio potreban broj glasova nazočnih zastupnika zbog čega je sjednica i prekinuta, ovoga puta presudne su bili glasovi tri zastupnika Saveza za bolju budućnost koji su podigli ruke za predloženi dnevni red i određivanje desetodnevnog roka.

Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije oglasio se priopćenjem u kojem ističe kako su se današnjim glasovanjem svih bošnjačkih zastupnika u Skupštini HNŽ-a iz redova SDA, SDP, SBiH i SBB, kojima su se priključili i zastupnici HSP BiH i NSRZB Živko Budimir i Tomislav Perić, pokazala opravdanim sva dosadašnja upozorenja stranaka okupljenih oko hrvatskog bloka, kojeg predvode HDZ BiH i HDZ 1990, kako je na djelu stvaranje Federacije BiH kao čisto bošnjačkog entiteta.

U priopćenju stoji da su zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 preglasani, unatoč inzistiranju da se kod pitanja izbora izaslanika za Dom naroda federalnog Parlamenta postigne konsenzus.

ŽO HDZ-a BiH izražava čuđenje “kako se zastupnici HSP BiH i NSRZB – Živko Budimir i Tomislav Perić otvoreno stavljaju na stranu politike koja grubo krši legitimnu izbornu volju hrvatskog naroda u BiH i ne uvažava istinsku ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH” te ističe da se ovim činom nastavlja se već započeti proces dekonstituiranja hrvatskog naroda.

Budući su HDZ BiH i HDZ 1990 izborni pobjednici u HNŽ-u otvoreno postavljamo pitanje predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka s kim i na koji način misle formirati parlamentarnu većinu u HNŽ-u, ako na ovaj način pokazuju svoj odnos spram većinske legitimne izborne volje hrvatskog naroda u ovoj Županiji, stoji u priopćenju ,