Činim sve da dva HDZ-a uključim u vlast na svim razinama

SDA čini sve da se oba HDZ-a uključe u vlast i u županijama, i u Federaciji i u državi, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić u intervjuu “Večernjem listu”. Tihić je rekao da se glede formiranja vlasti nastoji pronaći neko kompromisno rješenje koje bi bilo prihvatljivo i za SDP i za dva HDZ-a.

Govoreći o prijedlogu što ga je iznio na jednom od nedavnih sastanaka stranačkih čelnika, Tihić je rekao: “Praktično, vjerojatno bismo imali situaciju da dva HDZ-a dobiju dvije trećine hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnoj i federalnoj razini, a SDP i ove manje hrvatske stranke preostalu jednu trećinu mjesta. Znači, od ključnih pozicija, a to su predsjedatelj Vijeća ministara, predsjednik i dopremijer Federacije, dvije pripale HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, a jedna SDP-u i manjim hrvatskim strankama. Primjerice, u Federaciji bi se po omjeru 2:1 dijelilo šest pozicija, ona predsjednika FBiH i pet ministara.”

“U zakonodavnoj vlasti na državnoj razini tako bi se dijelile pozicije u kolegijima parlamentarnih domova i ona predsjednika Kluba Hrvata u Domu naroda. Na taj način bi Lagumdžija priznao da je HDZ izborni pobjednik kada je u pitanju hrvatski narod, ali bi i Čović morao priznati da osim Hrvata koji su glasovali za dva HDZ-a, ima i onih koji su glasovali za druge stranke i da i oni imaju neku vrstu legitimiteta”, dodao je Tihić.

Govoreći o sastancima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te o ulozi koju ona ima u nastojanjima da se postigne dogovor oko formiranja valsti u BiH, Tihić je rekao: “Dva puta sam već bio na sastancima u Berlinu i tu se razgovara o sustavnim mjerama, mogućim ustavnim reformama koje bi osigurale da institucije BiH funkcioniraju bolje, da se ispunjavaju uvjeti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Europskog partnerstva i slično.”

“Planira se treći susret u Berlinu i na njemu bi bili svi ključni politički lideri iz BiH”, rekao je Tihić i nastavio: “Do tog sastanka bi moglo doći početkom idućeg mjeseca i tada bismo, kako je u šali kazala kancelarka Merkel, imali neku vrstu konklave na kojoj bismo sjedili i razgovarali sve dok ne bismo postigli dogovor i dok se iz dimnjaka ne bi pojavio bijeli dim. Po onome kako smo mi informirani, nama bi trebao biti ponuđen jedan prijedlog ustavne reforme zasnovan na presudi ‘Sejdić-Finci’, legalizaciji do sada prenesenih nadležnosti s entiteta na državu i tzv. europska klauzula. To je manje od onoga što su nudili travanjski i butmirski paket, ali ipak rješava neka važna pitanja.”