Tužitelj za šestoricu Hrvata traži 220 godina zatvora

Haško je tužiteljstvo, na kraju svojih završnih riječi u Haagu, zatražilo da se šestoricu političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za ratne zločine počinjene u ratu u BiH proglasi krivima i da im se izreku zatvorske kazne od 25 do 40 godina, sveukuno 220 godina zatvora.

“Čujete li glasove? Glasove žrtava”, upitao je predmetni tužitelj Kenneth Scott sudsko vijeće zatraživši da se bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića te zapovjednike HVO-a, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića – osudi na 40 godina zatvora, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića na 35 godina te šefa ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 25 godina zatvora.

“Ovo je vaša najbolja prigoda da kažete nikad više. Nećemo ovo tolerirati”, rekao je Kenneth Scott poručivši sucima kako ovaj sud ima moć da se “žrtvama učini pravda”.

Bivši čelnici Herceg-Bosne optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. Obrana šestorice bosanskih Hrvata sljedeći tjedan počinje izvoditi završne riječi.