CNN-ova simulacija: Pogledajte kako će izgledati rat Sjeverne i Južne Koreje

koreja-rat-cnnNakon što je sjevernokorejska vojska jučer objavila da je dobila završno odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv Sjedinjenih Država, uključujući i nuklearne napade, američka vojska je kao odgovor na te prijetnje započela dostavu raketnog štita u bazu u Guamu.

Dok se raketni štit postavlja, Guam će od raketnih napada štititi brodovi opremljeni proturaketnim sustavima.

CNN-ov sigurnosni stručnjak u najkraćim crtama opisao je mogući scenarij sjevernokorejskog napada, piše Jutarnji list.

Sjeverna Koreja vjerojatno bi započela napad artiljerijskom paljbom po odabranim ciljevima u Južnoj Koreji. Artiljerijski napad bio bi popraćen iskrcavanjem desantnih postrojbi, koje bi najvjerojatnije bile ubačene na teren Južne Koreje uz pomoć podmornica.

Agenti-spavači koje je Sjeverna Koreja ubacila u Seul i druge veće gradove kontaktirat će vojsku Sj. Koreje i pružati informacije o ciljevima.

Istovremeno, Južna Koreja i SAD bi započele svoj protunapad, u kojem bi mornarica SAD-a uspostavila protuartiljerijsku paljbu po postrojbama Sj. Koreje, potom započela kampanju zračnih napada čiji bi cilj bio uništiti protuzračnu obranu i zapovjedne lokacije, kako bi uspostavili potpunu kontrolu nad zračnim prometom na poluotoku.

U roku od dva-tri dana, predviđa CNN-ov analitičar, inicijativa bi se preselila iz ruku Sj. Koreje u ruke saveznika. No, vrlo je mala vjerojatnost da će do opisanog napada uopće doći. Mnogo je vjerojatnije kako će Sjeverna Koreja izvesti ograničeni napad na jedan ili dva odabrana cilja.