Čović i Lagumdžija se složili "da je SDP i hrvatska stranka"!?

U Centrali SDP-a u Sarajevu danas su se sastali predsjednici SDP-a i HDZ-a BiH, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, a nakon sastanka su izjavili da su vodstva dviju stranaka suglasna da Bosna i Hercegovina mora biti zemlja jednakopravnih naroda te da vlast u BiH mora biti konstituirana u što kraćem roku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da je s predstavnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, Željkom Komšićem, Lidijom Korać i Nerminom Nikšićem razgovarao o tome gdje se danas nalazi Bosna i Hercegovina, njenoj budućnosti i implementaciji izbornih rezultata.

“Mi smo vrlo jasno iznijeli naše stajalište: HDZBiH vrlo jasno zagovara Bosnu i Hercegovinu kao zemlju ustavno jednakopravnih Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih ostalih građana i europsku BiH. Izborni rezultati obvezuju HDZ da pokuša dogovoriti budućnost BiH sa svima, između ostalih i sa SDP-om”, rekao je Čović.

Dodao je da je s vodsvom SDP-a dogovoren još jedan susret, na kojem će se podrobnije razgovarati o svim pitanjima.

Lagumdžija je istakao da je današnji susret bio svojevrsni inventar političkih stavova, ali je dodao da se HDZ BiH i SDP slažu oko dijagnoze trenutnog stanja u državi, neophodnosti hitnog konstituiranja vlasti, kao i da se prethodne četiri godine ne smiju ponoviti.

“Čak smo se složili i da je SDP i hrvatska stranka”, našalio se Lagumdžija.

Naravno, dodao je predsjednik SDP-a BiH, postoji i mnogo stvari oko kojih se ove dvije stranke ne slažu, te je podvukao da SDP nikada neće pristati na bilo kakvo “novo crtanje mapa BiH”.

Različita su stajališta i kada je u pitanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Čović je u izjavi za medije istakao da smatra kako, sukladno ranije postignutom sporazumu, na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat, i to, s obzirom na broj dobivenih glasova, Hrvat iz HDZ-a BiH.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica FBiH Borjana Krišto te Niko Lozančić.