WikiLeaks: Francuzi tražili zatvaranje OHR-a, Turci da se ne koristi izraz genocid

Francuska je tražila hitno zatvaranje OHR-a još u studenom prošle godine prije nego se riješi pitanje državne imovine, dok su se Sjedinjene Američke Države tome usprotivile, navodi se u prvom dokumentu o Bosni i Hercegovini koji je objavila internet stranica WikiLeaks, u sklopu najavljenog objavljivanja više od 250 tisuća tajnih dokumenta američke vlade.

Prenoseći sadržaj dokumenta, britanski “Guardian” piše da se se pomoćnik američkog državnog tajnika Philip Gordon u rujnu prošle godine, uoči pregovora u Butmiru, u Parizu sastao s kreatorima francuske politike, uključujući savjetnika za diplomaciju u Elizejskoj palati, Jean-Davidom Levitteom.

Levitte je tom prilikom rekao da su četiri od pet uvjeta za zatvaranje OHR-a ispunjeni, a da posljednji, državna imovina, ne bi trebao blokirati cijeli proces. Gordon je priznao da sadašnji sustav ne funkcionira, ali da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako se odustane od postavljenih uvjeta – navodi se u dokumentu.

Francuzi su smatrali kako taj zadnji uvjet ne bi trebao “blokirati sav napredak, pogotovo jer OHR više nije učinkovit”.

Kako se navodi u dokumentu, Francuska je željela vidjeti prijenos ovlasti na novi tim Europske unije u studenom, kao i približavanje Europi kako bi se potaknuli Bošnjaci da nastave s napretkom u potrebnim reformama.

Gordon se složio da sustav ne funkcionira, ali je istaknuo da će međunarodna zajednica izgubiti kredibilitet ako poduzme predložene korake prije ispunjavanja svih potrebnih preduvjeta.

Osim priče o francuskom za zalaganju za zatvaranje OHR-a, iz tajnih američkih dokumeta doznaje se da je Turska tražila od bivšeg člana Predsjedništva Harisa Silajdžića da ne koristi riječ genocid.

Prema pisanju “Gurdiana”, dokumenti do kojih je došao WikiLeaks otkrivaju i zašto Ratko Mladić nikada nije uhićen. Detalji još nisu objavljeni, osim da se za srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića tvrdi da ne radi ništa nego samo daje velika obećanja koja ne ispunjava i zbog toga francuski diplomati više ne razgovaraju s njim. [HRijec]