Čović i Ljubić zatražili sastanak veleposlanika Vijeća za provedbu mira

Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda, rekao je, govoreći o najavi konstituiranja federalnog Doma naroda, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te dodao da će HDZ kao ozbiljna politička opcija u hrvatskom bloku imati jasan odgovor, naročito ako su rješenje neustavna. Ali, rekao je dalje Čović, mediji nisu mjesto gdje će iznijeti rješenja ovog problema.

“Treba jasno poručiti da niko ne može biti iznad ustava i zakona i sazivati Dom naroda. Ohrabren sam što sam posljednjih dana imao na desetine razgovora s intelektualcima koji nisu vezani uz politiku i koji su nam dali podršku za politiku koju vodimo”, izjavio je Čović u intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama”.

Upitan kako će odgovoriti na sazivanje Doma naroda, Čović je rekao: “Prije svega, s Božom Ljubićem sam zatražio da se sazove sjednica svih veleposlanika Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) jer su oni ti koji imaju odgovornost i koordiniraju Uredom visokog predstavnika.”

Čović smatra da do 10. ožujka, za kada je sazvana konstitutivna sjednica, ima smisla voditi razgovore, ali i nakon toga, te upozorava da ako se povuče potez više, onda će biti manje manevarskog prostora. “Stanje je uistinu zabrinjavajuće i svi oni koji prate zbivanja u BiH, a nisu dali svoj ključni doprinos da bi izbjegli ovo stanje, nisu uopće razumjeli šta je BiH ili, pak, svjesno puštaju utakmicu u kojoj niko neće biti dobitnik”, rekao je Čović.

On kaže da su iz HDZ-a donju granicu za formiranje vlasti već prenijeli svima, pa i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji i pokazali maksimalnu kooperativnost i želju da se pronađe rješenje. Čović dodaje da nasilna rješenja u vezi sa sazivanjem Doma naroda zahtijevaju odgovor. Istaknuo je da one koji šalju “poruke da bi trebali popustiti oni koji imaju 90 posto potpore svog naroda” on poziva “da to primijene kod svog naroda”.

Odgovarajući na pitanje je li zabrinut što dio stranaka iz Sarajeva u razgovorima s međunarodnom zajednicom etiketira HDZ BiH da priprema nerede i radikalizaciju, Čović je rekao da o tome ne zna ništa i da to nije istina.

“Međutim, sama činjenica da neko pokušava sazvati dio zakonodavne vlasti izvan ustava i zakona koji vrijede u BiH su više nego dovoljan pokazatelj da se stanje radikalizuje. Ako je neko pokrenuo slične poteze, onda mora očekivati reakciju. Kao predsjednik HDZ BiH, učinio sam sve da dođe do kompromisnog rješenja problema u BiH kako bi uspostavili vlast koja čini duh ove zemlje”, rekao je Čović.

To znači, rekao je, da legitimni predstavnici tri naroda trebaju biti u vlasti i dogovoriti se o promjeni Ustava kako bi zauvijek izbjegli ovakvu situaciju.

Upitan očekuje li da se u vezi s ovim stanjem oglase iz zemalja regije, prije svega iz Hrvatske, Čović je rekao: “Razgovarali smo sa svima koji imaju posebnu odgovornost za stanje u BiH i regiji. Moram priznati da su svi, od Katoličke crkve do predstavnika međunarodne zajednice, dali potporu jednoj ovakvoj politici. Druga je stvar što se te institucije ne žele javno miješati u ova pitanja. Svi oni BiH doživljavaju kao zemlju tri ravnopravna naroda.”

“Ne mogu vjerovati da SDP, ili njegovo vodstvo, ovo radi samostalno. Nemam nijednog argumenta koji govori drugo, ali je sve odavno prešlo okvire racionalnog ponašanja”, rekao je Čović i složio se sa ocjenom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je politiku koju vodi Lagumdžija politika nadglasavanja i majorizacije, te da drugi narodi nisu dobro došli u BiH.

Komentirajući nedavni susret hrvatskog predsjednika Ive Jospipovića i predsjednika RS Milorada Dodika, tijekom kojega je Dodik pozvao Hrvate da se vrate u RS, Čović je rekao: “Smatram dobrim što je predsjednik RS došao među izbjegle Hrvate. To je odgovoran potez. Dosad je ispoštovano sve što smo dogovorili. Slično je poručio i predsjednik Josipović, koji je priznao da je Dodik ispunio sva obećanja.”