Partija u koaliciji s glavnim stanom

Nakon najave četiriju stranaka potpisnica Platforme da će formirati vlast bez stranaka koje su na izborima dobile većinu hrvatskih glasova, iz dva HDZ stižu oštre reakcije, a na opasnosti takvoga razvoja događaj upozoravaju i politički analitičari.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota ističe da bi “politička kriza bila bi nastavljena uz daljnju destabilizaciju zemlje”, a glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar upozorava da bi konstituiranje Doma naroda Federacije BiH, bez prethodnog izbora izaslanika iz svih deset kantonalnih skupština, zemlju dovelo u “potpuno neustavnu poziciju”.

Teolog i politički analitičar Boris Divković pak problematičnim smatra SDP-ov izbor koalicijskih partnera iz reda hrvatskog naroda, i to iz dva razloga – zato što su HSP BiH i NSRB dobile daleko manji broj glasova od dva HDZ-a i zato što je, pogotvo kada je riječ o HSP-u, dogovorena neprirodna koalicija.

Divković je, u izjavi za Deutsche Welle, uz napomenu da se u potpunosti protivi politici HDZ-a BiH, ukazao na činjenic2 “da su HDZ BiH i HDZ 1990 dobile veliki broj hrvatskih glasova”, te da je teško razumjeti temelje političkih koalicija u ovoj zemlji, posebno ako socijaldemokracija sklapa savez sa strankama koje karakterizira krajnje desnom ideologijom.

“Meni je u potpunosti neprirodna koalicija HSP-a BiH i SDP-a. Kada se u BiH govori o koalicijama, ističe se da su one programske, da su nošene idejom. Kako je moguće da SDP koalira sa političkom strankom koja svoj ured naziva ‘glavnim stanom’ i u čijim je prostorijama donedavno stajala slika Ante Pavelića? Prema tome, očito je da se u BiH koalicije prave iz perspektive vlasti, ne ideje”, izjavio je Divković za Deutsche Welle.

Na taj paradoks upozorio je i bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić u jučerašnjem intervjuu portalu “Dnevnog acaza”, istaknuvši da “birači SDP-a opet imaju razloga za infarkt jer je njihova stranka, koja se hvali da baštini naslijeđe komunističke partije i protežira multietničnost, sklopila savez sa nacionalistima”.

“Tu je pradoks SDP-a, valja im SDA, s druge strane SNSD i SDS, a ne valjaju im dva HDZ-a”, rekao je Kljuić.

U tom razgovoru Kljuić je žestoko kritizirao predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, rekavši da “je čovjek bez talenta i bez morala”. “Kako je moguće da Ivo Komšić, Miro Lazović, Esad Zgodić odu iz SDP-a. On je našao neke ‘male’ koji hoće da slušaju”, rekao je Kljuić, ističući da “socijaldemokracija u BiH ima dvije karikature – Dodika i Lagumdžiju”. [Ivica Majić]