Čović, Ljubić, Dodik i Bosić traže sastanak s legitimnim predstavnicima Bošnjaka

Predsjednici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik i Mladen Bosić ocijenili su danas u Mostaru da s ciljem stabilizacije političkih prilika u BiH do kraja mora zaživjeti institut legitimnih predstavnika naroda na svim nivoima vlasti u BiH.

“Sa ovog sastanka uputit ćemo poziv legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda da već 28. ili 29. prosinca u Sarajevu svi zajedno nastavimo razgovore o stabilizaciji političkih prilika i deblokadi procesa formiranja vlasti u BiH”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, ocijenio je sastanak uspješnim i poručio da zlouporaba konstitutivnosti i legitimnih interesa naroda u BiH mora prestati.

Prema Dodikovim riječima, i pojedini međunarodni čimbenici moraju obustaviti podršku skrivenim i zakamufliranim pokušajima dijela bošnjačke političke elite da unitariziraju BiH i daljoj majorizaciji i marginalizaciji prava i interesa srpskog i hrvatskog naroda u BiH.

“SDP nije multietnička, kako se predstavlja u javnosti, nego bošnjačka politička stranka”, naglasio je Dodik, uz napomenu da se SDP grubo igra s nacionalnim osjećanjima Hrvata. Ponovio je da se u BiH moraju uvažavati legitimni interesi i ravnopravnost svih naroda jer samo tako ova složena država može opstati.

Dodik je potvrdio podršku kandidatima iz bloka HDZ BiH – HDZ 1900 za predsjedavajućeg, kao i članove Vijeća ministara BiH.

“Mi nećemo dozvoliti da se iz SDP-a izabere ni Bošnjak ni Hrvat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Logično je da to mjesto pripadne Hrvatu, jednom autentičnom političkom predstavniku Hrvata”, kazao je Dodik.

“U BiH treba napravi izborni sustav koji će izraziti njezinu suštinu, a to je da Hrvati biraju Hrvata u Predsjedništvo BiH, Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka”, rekao je Dodik.

U vezi s položajem hrvatskog naroda u BiH, Dodik je kazao kako je arogancijom visokog predstavnika u BiH uništena nacionalna zaštita hrvatskog naroda u Federaciji BiH te da se već odavno zna da su Hrvati preglasavani u BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pojasnio je da sudionici sastanka u Mostaru nisu danas pravili nikakav kontrablok niti kontraplatformu bošnjačkoj političkoj zajednici, nego su zagovarali i inzistirali na još širem zajedničkom dijalogu svih političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz konstataciju da u BiH već postoje tri političke platforme – SDS – SNSD, HDZ-HDZ 1990 i SDP – SDA – HSP i (NS Radom za boljitak).

Bosić je upozorio da bi suprotstavljanje ovih dokumenata neminovno vodilo daljoj blokadi formiranja vlasti u BiH.

Dragan Čović je kazao kako su na današnjem sastanku naglašene dvije ključne stvari: “Jedna je da uistinu do kraja mora zaživjeti institut legitimnih predstavnika naroda, jer jedino takvi izbori imaju smisla u BiH i zbog toga smo se na ovaj način danas okupili. S druge strane šaljemo vrlo jasnu poruku i s današnjeg sastanka i pozivamo legitimne predstavnike bošnjačkog naroda da se okupimo već idući tjedan u Sarajevu u institucijama BiH i da razgovaramo o ovim pitanjima.”

“Mi smo danas razgovarali o više pitanja, a za mene je najvažnija stvar da smo suglasni oko izgradnje države BiH jednakopravnih naroda i građana sukladno europskom standardima”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Istaknuo je kako je sporazum između dva HDZ-a od strateške važnosti za interes hrvatskog naroda i da ostaje na snazi dok se ne ispune njihovi zajednički ciljevi.