Vlada dodijelila stan Emini Smajović, kardinal neće biti deložiran

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednica odlučila dodijeliti drugi stan Emini Smajović, koja je do sada imala stanarsko pravo nad dijelom stambenog prostora u sjedištu Nadbiskupskog ordinarijata Vrhobosanskog u Sarajevu. Time je riješen višegodišnji sudski spor zbog kojeg je gotovo deložiran kardinal Vinko Puljić iz dijela zgrade u kojoj živi i radi.

Primopredaju stana će izvršiti Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, a upisom prava vlasništva u zemljišnu knjigu na sudu Emini Smajović prestat će stanarsko pravo nad stanom koji je sastavni dio rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa, stoji u vladinoj odluci.

Emina Smajović udovica je Fadila Smajovića, koji je prije rata dobio stanarsko pravo na stan u nadbiskupskom ordinarijatu. Obitelj Smajović je na početku rata izbjegla iz BiH, a nakon rata na temelju zakona u BiH tražila je i sudskom odlukom dobila povrat prava na stan u sastavu rezidencije kardinala Puljića.

Sve žalbe iz nadbiskupskog ordinarijata na takvu sudsku odluku su odbačene unatoč činjenici da prijeporni stan nikada nije ni nacionaliziran, pa je bila zakazana deložacija kardinala Puljića iz dijela rezidencije.