Čović: "Nema nikakve priče o trećem entitetu"

Predsjednik HDZ BiH. Dragan Čović odbacio je mogućnost uspostave trećeg entiteta u BiH kao odgovora na najavu DP-a BiH da će od početka ožujka ta stranka sa svojim koalicijskim partnerima započeti uspostavu vlasti u Federaciji BiH, sa ili bez dva HDZ-a.

“Nema nikakve priče o trećem entitetu i nekakvim odcjepljenjima i bilo kakvim tvorevinama koje bi trebale jednu takvu potporu”, izjavio je Čović kako ga u petak citira Dnevni avaz.

Čović je time reagirao na navode nekih medija u Hercegovini kako se na području nekadašnje Herceg-Bosne sprema neka vrsta pobune u slučaju da SDP bez suradnje s dva HDZ-a pokuša uspostaviti vlast u Federaciji BiH a upravo stoga dio tvrtki koje posluju na tom području navodno povlači velike iznose gotovog novca s računa u BiH i prebacuje ih u Hrvatsku.

Prijetnju uspostavom trećeg entiteta početkom tjedna iznio je visoki dužnosnik HDZ BiH Ivo Miro Jović koji je za medije u Republici Srpskoj kazao kako bi to bio logičan odgovor na mogući pokušaj SDP-a da istisne dva HDZ-a iz vlasti.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija najavio je pak u četvrtak kako će u toj stranci te njenim koalicijskim saveznicama – Stranci demokratske akcije, Hrvatskoj stranci prava i Narodnoj stranci Radom za boljitak još najduže dva tjedna čekati da dva HDZ-a eventualno prihvate ponuđenu programsku platformu.

“Ako do 3. ožujka ne dobijemo pozitivan odgovor, četiri potpisnice platforme kreću u konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Zastupničkog doma, izabrat ćemo predsjednika i dopredsjednike Federacije, usvojiti proračun i krenuti na posao”, izjavio je Lagumdžija pojasnivši kako se mora spriječiti kolaps tog entiteta koji bi neminovno uslijedio ne usvoji li se novi proračun do 31. ožujka.

Lagumdžija je ocijenio kako bi kaos zapravo odgovarao onima koji i sada koče uspostavu vlasti aludirajući time na dva HDZ-a bez čije se potpore ne može zakonito uspostaviti federalni Dom naroda niti izabrati entitetetska vlada.

Odgovarajući na te optužbe Čović je na te optužbe odgovorio kako HDZ-ovi ništa ne blokiraju a da se ovdje radi o provedbi nakane koju je Lagumdžija i ranije iznosio a to je “uspostava vlasti milom ili silom”.

“Niti jedan stav HDZ BiH do sada nije uperen na blokadu bilo čega. To su insinuacije koje bi trebale biti povod za neke radikalne nakane SDP-a i njegovih satelita iz reda hrvatskog naroda”, izjavio je Čović, zaključujući kako bi upravo provedba scenarija SDP-a kakvoga najavljuje Lagumdžija predstavljala izravnu prijetnju za BiH kao državu.

Federalni Dom naroda prema tumačenju Središnjeg izbornog povjerenstva, ne može biti konstituirano sve dok se ne izaberu svi zastupnici. Okončanje tog postupka priječe HDZ BiH i HDZ 1990. odbijanjem da sudjeluju u konstituiranju skupština četiri županije s hrvatskom većinom koje također trebaju izabrati svoje zastupnike u Domu naroda. Oni traže da te dvije stranke preuzmu zastupanje Hrvata na svim razinama vlasti a ne da to u njihovo ime čini SDP.