Čović odbio Tihićev prijedlog raspodjele hrvatskih ministarstva u državnoj vlasti

Federalna televizija iz izvora bliskih SDA doznaje da je predsjednik te stranke Sulejman Tihić, na sastanka predsjednika HDZ-a BiH, SDP-a BiH i SDA, Dragana Čovića, Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića, održanom u srijedu, predložio da se hrvatska ministarstva u državnoj vlasti dijele prema omjeru delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda.

To bi, prema Federalnoj televiziji, značilo da bi vjerojatni omjer bio 3-2 u korist HDZ-a BiH u odnosu na stranke potpisnice platforme, no Čović je taj prijedlog odbio.

U javnosti su se inače nakon spomenutoga sastanka pojavile različite informacije o tome kakvi su sve prijedlozi na njemu padali u vezi s raspodjelom pozicija u državnoj vlasti. Prema jednoj verziji, koju je objavio portal Dnevnik.ba, pozivajući se na izvore iz vrha koalicije dva HDZ-a, lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija ponudio je Draganu Čoviću da se hrvatska kvota u federalnoj vlasti dijeli na četiri dijela.

Po ovoj formuli, četvrtina vlasti pripala bi koaliciji HDZ BiH-HDZ1990, četvrtina HSP BiH, četvrtina SDP-u i četvrtina Nardonoj stranci Radom za boljitak.