Vegar: Tihićev prijedlog je neprihvatljiv

Za dva HDZ-a je neprihvatljiv prijedlog o raspodjeli funkcija koji je iznio predsjednik SDA i hrvatske pozicije pripadaju ovim dvjema strankama koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda, izjavio je agenciji Srna glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

Sulejman Tihić je izjavio da je predsjednicima dvaju HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću, te lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji predložio da se hrvatske pozicije u vlasti podijele spram izbornog legitimiteta iskazanog kroz Dom naroda Federacije BiH, odnosno BiH. To bi značilo da dva HDZ-a dobiju dvije trećine hrvatskih pozicija, a druga grupacija SDP BiH, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak trećinu ili da taj omjer bude tri naspram dvije petine.

“Što se tiče raspodjela pozicija, mi ćemo se držati ustavnih odredbi o pripadnosti nacionalnim kvotama kako sustav to regulira i smatramo da one stranke koje predstavljaju većinski izborni legitimitet trebaju preuzeti te pozicije”, rekao je Vegar. On je istaknuo da je to njihov načelan stav i da ga svi trebaju uvažiti, kao što ga uvažavaju dva HDZ-a, “koji ne biraju tko će zauzeti bošnjačke i srpske pozicije u vlasti”.

Vegar je ponovio da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada ovim strankama, po principu rotacije, dok bi i za ostale pozicije trebalo poštivati princip rotacije, s tim što bi one bile predmet dogovora lidera vladajućih stranaka. On je ponovio da dva HDZ-a neće pristupiti platformi SDP-a, jer sve stranke imaju svoju platformu, a potrebno je razgovarati o zajedničkom dokumentu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s Tihićem i Lagumdžijom u Sarajevu izjavio je da nije postignut dogovor, jer SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti, što je neprihvatljivo. On je ponovio da vlast na svim razinama trebaju činiti stranke koje imaju legitimitet među tri naroda, te da bez sudjelovanja dva HDZ-a i njihovih partnera vlast ne može biti formirana.