Čović se u Zagrebu sastao s Josipovićem i J. Kosor

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u zagrebu gdje se sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te s prdsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor.

U Predsjedničkim dvorima teme razgovora bile su političke prilike u Bosni i Hercegovini, dinamika konstituiranja izvršne vlasti, odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te općenito politička situacija u regiji. Posebno se razgovaralo i o položaju Hrvata u BiH, potrebi za instrumentima kroz koje mogu ostvariti svoju jednakopravnost i ustavnu poziciju jednog od tri konstitutivna naroda, njihovom opstanku i povratku u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Josipovićeva ureda.

Josipović je ponovio kako će Hrvatska uvijek voditi Ustavom utvrđenu brigu za dobrobit i zaštitu svojih sunarodnjaka koji žive izvan Hrvatske, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Čović je istaknuo potrebu da se u formiranju vlasti u BiH vodi računa o reprezentativnosti političkih predstavnika u odnosu na sva tri naroda, kako bi izvršna vlast bila dugoročno stabilna i imala široku podršku za zahtjevne reforme koje predstoje.

Hrvatska pozdravlja sva rješenja u konstituiranju vlasti koja će poštovati jednakopravnost svih naroda i zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine te pridonijeti stabilnosti i stvaranju kapaciteta za institucionalno približavanje BiH Europskoj uniji.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih partnera Hrvatske, i kako je njeno ubrzano približavanje Europskoj uniji i NATO-u i u interesu Republike Hrvatske, kao i regije. Na tom putu reformi i usvajanja europskih standarda Hrvatska će Bosni i Hercegovini pružiti partnerstvo i podršku.

Na sastanku Dragana Čovića s predsjednicom HDZ-a i hrvatske vlade Jadrankom Kosor razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon provedenih općih izbora na kojima je HDZ BiH osvojio uvjerljivu pobjedu među hrvatskim glasačima, objavljeno je iz HDZ-a.

Jadranka Kosor ponovila je potporu Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda. Pri tom je naglasila kako će se Republika Hrvatska , kao susjedna i prijateljska zemlja kao članica euroatlantske zajednice zauzimati i dalje za euroatlantsku perspektivu Bosne i hercegovine u kojoj će hrvatski narod imati zajamčenu ustavnu jednakopravnost.