Čovića i Ljubića primili nuncij D'Errico i kardinal Puljić

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico primio je u Sarajevu predsjednike HDZ-a Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Božu Ljubića. Sastanku je bio nazočan i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću spomenutih stranaka.

Čović i Ljubić informirali su nuncija D’Errica o stvarnim razlozima zastoja u uspostavi vlasti u BiH, stajalištima svojih stranaka i pozicijama drugih političkih stranaka u tom procesu. Naglasili su da vlast trebaju formirati stranke koje imaju većinski izborni legitimitet, a to su u ime hrvatskog naroda HDZ BiH i HDZ 1990. Kazali su da će to svoje stajalište odlučno i dalje zastupati, ne zbog pukog sudjelovanja u vlasti, već zbog toga jer su odabrani od naroda da ga predstavljaju. Međutim, oni koji osporavaju tu činjenicu osporavaju i time političku volju hrvatskog naroda i njegovu konstitutivnost kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, stoji u spomenutom priopćenju.

Čović i Ljubić ukazali su i na moguće posljedice takve politike, ponajprije koju vodi SDP, a koja može imati, ako se nastavi, dalekosežne posljedice za hrvatski narod, a onda i za druge i za državu BiH.

Nuncij D’Errico je iskazao, također, zabrinutost zbog nepostizanja dogovora političkih stranaka kao i zbog činjenice da se legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, izabranim na izborima, osporava adekvatno predstavljanje svoga naroda u institucijama vlasti.

Čović i Ljubić su ovim sastankom, priopćavaju HDZ BiH i HDZ 1990, nastavili svoju intenzivnu komunikaciju s diplomatima u želji da argumentirano predstave svoja stajališta i zahtjeve te ukažu na nedopustivo krajnje štetno negiranje legitimne volje prava hrvatskoga naroda od strane nekih političkih krugova. Sljedećih dana dogovoreni su novi susreti sa najvažnijim predstavnicima država i međunarodne zajednice u BiH.

Predsjednike HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 priomio je i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Čović i Ljubić su u razgovoru s kardinalom naglasili da bi, u slučaju da se kod uspostave vlasti u BiH ne ispoštuje većinska izborna volja hrvatskog naroda, to bio posljednji čin dekonstituiranja Hrvata u Bosni i Hercegovini i uvod u nestanak Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Čović i Ljubić izrazili su očekivanje da i Katolička Crkva u BiH javno iznese svoj jasan stav o ovom pitanju, jer je odgovornost svih kojima je na srcu hrvatski narod i država BiH da ne dopuste negiranje legitimne političke volje hrvatskog naroda. Kardinal Puljić je kazao kako će nakon konzultacija Katolička Crkva izaći u javnost sa svojim jasnim stajalištima, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću HDZ BiH i HDZ 1990.