Kvasina pisao Inzku: Mi ne govorimo o nestvarnoj ili izmišljenoj ugroženosti

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Skupštini Srednjobosanskoga kantona Josip Kvasin uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, S obzirom na to da smo Vam se kao Klub Hrvata u Skupštini Srednjobosanskoge županije obratili više puta s informacijama o događanjima u toj skupštini, počevši od 4. siječnja 2011. godine, i tražili Vašu reakciju na te događaje i mogućnost da naše izaslanstvo primite na razgovor, a kako do sada nismo dobili nikakav odgovor, prinuđeni smo i na ovaj način tražiti zaštitu ustavnosti i zakonitosti u radu Skupštine.

Podrobno smo Vas informirali o kršenjima Poslovnika o radu Skupštine i Ustva Srednjobosanskoga kantona, kao i o potezima koje smo poduzimali pred domaćim institucijama. Kako je već duže od mjesec dana svojevrstan zid šutnje, a kršenje Ustava i Poslovnika i dalje se nastavlja od strane zastupnika bošnjačke većine, odnosno zastupnika SDP-a BiH Nikole Simića, protiv kojega smo podigli i kaznenu prijavu, tražimo da se u rješavanje ovih pitanja uključi Vaš ured, sukladno Vašim ovlastima.

Poštujući Vaše ovlasti i brigu za zaštitu Ustava Federacije BiH, ne razumijemo zašto se tako ne reagira i u zaštiti Ustava Srednjobosanske županije, koji se ovih dana drastično krši sprječavanjem Kluba hrvatskog naroda da se o nekim pitanjima izjasni po principu vitalnog nacionalnog interesa.

Gospodine Inzko, mi ne govorimo o nestvarnoj ili izmišljenoj ugroženosti, s čime se često u javnosti manipulira. Mi branimo ustavno pravo Kluba hrvatskog naroda u Skupštini Srednjobosanskoge županije da se o pitanjima važnim za ovaj klub izjasni po principu vitalnog nacionalnog interesa, sukladno Ustavu i Poslovniku o radu.

Grubim preglasavanjem od strane zastupnika bošnjačke većine i vještim prikrivanjem postupaka glasovanjem i ponekog zastupnika iz reda hrvatskog naroda onemogućava nam se rad u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu.

Klub hrvatskog naroda ne traži ništa protivno Ustavu i Poslovniku o radu, nego njihovo poštivanje s pravom punog konzumiranja odredbi ovih dokumenata. Onima kojima to smeta to proglašavaju opstrukcijama.

Stoga, tražimo da razmotrite argumente koje smo Vam dostavili, odnosno da primite naše izaslanstvo kako bismo Vam sve podrobnije objasnili.

Molimo da ne zamjerite na načinu na koji Vam se obraćamo jer smo bili prinuđeni ovako reagirati s obzirom na to da ovakva situacija traje već drugi mjesec, a da se nitko relevantan nije očitovao o našem zahtjevu”, stoji u otvorenome pismu Josipa Kvasine.