Crkva u Doknju dobila najveću umjetničku sliku

Filijalna crkva svetog Ilije proroka u Doknju dobila je oltarnu sliku koja je rad akademskog slikara Mladena Ivešića, profesora na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu.

“Koliko mi je poznato to je najveća umjetnička slika ovog kraja, a možda i šire. Radi se o slici veličine oko 40 metara četvornih zbog čega smo morali izraditi nosivu čeličnu konstrukciju”, rekao je fra Franjo Martinović, župnik Župe Breške kojoj ova filijalna crkva pripada.

Kako je kazao župnik Franjo, umjetnik Ivešić je dobio materijal, a sliku je besplatno uradio na čemu su mu zahvalni župljani koji dolaze na mise i druge obrede u spomenutu crkvu.

Inače, isti umjetnik izradio je za crkvu u Doknju i postaje za Put križa, ulje na platnu koje su postavljene i blagoslovljene u srpnju prošle godine.

Izgradnja crkve u Doknju započela je 1990. godine po projektu zagrebačkog arhitekta Zlatka Hanžeka. Crkva ima oblik stiliziranog šatora po uzoru na biblijska molitvišta te nije završena.

Po riječima župnika, za to postoji više razloga, a glavni je ekonomska oskudica kod samih mještana Doknja.

“Objekt je prilično povelik, a mještani Doknja nisu imali neku značajniju pomoć sa strane”, dodao je župnik Franjo.

U narednom razdoblju u planu je uređenje poda, koji je trenutno bez izolacije i pločica, ali i drugi neophodni radovi u i oko objekta te crkvenog dvorišta, kazao je fra Franjo Martinović. [kta/fena]