Niti jedan od devet stipendista nije se vratio na posao u Novu Bilu

Niti jedan od devetorice liječnika koji su bili stipendisti bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” nije se nakon završetka specijalizacije došao raditi u Novu Bilu, čime je ovoj zdravstvenoj ustanovi nanijeli štetu od oko milijun maraka. Ravnateljstvo bolnice stoga je pokrenulo sudski spor na Općinskom sudu u Travniku.

Večernji list piše da je sud donio presudu prema kojoj liječnici, bivši stipendisti bolnice, moraju vratiti novac koji im je dan za stipendiranje, jer su prekršili potpisani ugovor po kojem su se nakon završetaka specijalističkog usavršavanja u bolničkim centrima Hrvatske bili obvezni vratiti u matičnu bolnicu.

Pojedinačni iznosi koje moraju u ratama vratiti, prema tvrdnjama ravnatelja spomenute bolnice dr. Velimira Valjana, kreću se od 60 do iznad 90 tisuća KM.

”Morali smo se na ovakav način zaštititi od gubitaka”, tvrdi dr. Valjan čija bolnica vapi za liječnicima specijalistima, koje bezuspješno nastoje privući dobrom plaćom, besplatnim smještajem i hranom.

Osuđeni liječnici na presudu se nisu žalili i uredno vraćaju novac koji je u njihovu edukaciju uložila bolnica “Dr. fra Mato Nikolić”. I dalje žive i rade u bolničkim centrima po Hrvatskoj, ali se nitko od njih nije želio vratiti na posao u Novu Bilu, bolnicu koja je sagrađena sredstvima hrvatske Vlade.