Crni ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi, Crobex pao 4,6 posto

Negativni sentiment ulagača na svjetskim burzama u ponedjeljak se snažno prelio i na domaće tržište kapitala, piše Vjesnik. Indeks Crobex potonuo je 4,6 posto, na 2033,85 bodova. Toliki dnevni pad Crobexa nije viđen još od 3. lipnja 2009. godine. Tržišna kapitalizacija Zagrebačke burze, odnosno vrijednost svih uvrštenih dionica, smanjila se za 4,5 milijardi kuna.

O razmjerima rasprodaje dionica govori i podatak o prometu koji je u ponedjeljak dosegnuo gotovo 76 milijuna kuna. To je najviši redovni promet još od sredine siječnja kad je na burzi vladala utrka za dionicama Ine.

Iako je slika burzovne trgovine u ponedjeljak djelovala pomalo katastrofično, Maja Bešević-Vlajo, portfelj-menadžerica Podravske banke, ne smatra da je domaće tržište slomljeno. “Ovo je samo zakašnjeli odraz zbivanja na svjetskim burzama jer Zagrebačka burza nije radila u petak. Domaće investitore uhvatila je nesigurnost što se tiče perspektiva u globalnom gospodarstvu”, komentira Bešević-Vlajo u izjavi za Vjesnik.

Slično misli i burzovni analitičar Roman Rinkovec: “Kad burza u jednom danu padne za više od četiri posto, definitivno se događa nešto neuobičajeno. No, ne može se govoriti o lomu. To je ponajprije reakcija na globalna zbivanja jer naša makroekonomska situacija nije pridonijela tome. Očekivao sam pad, ali između dva i tri posto, a ne ovoliki.”.