Kako je jedan crveni fićo postao simbol hrabrosti i otpora velikosrpskoj agresiji [VIDEO]

Foto: Screenshot HRT

Na današnji dan, 27. lipnja 1991., demonstrirajući silu po osječkim ulicama tenk JNA zdrobio crvenog fiću, što je mnogim hrvatskim građanima ostao u sjećanju kao početak rata u Hrvatskoj.

Tog lipanjskog popodneva 1991. godine Jugoslavenska narodna armija izašla je na ulice Osijeka s četiri tenka i tri transportera. Gazili su sve pred sobom, uništili nekoliko nekoliko vozila i ozlijedili veći broj ljudi.

Oko 20 sati navečer na putu vojnih vozila našao se i Branko Breškić​, mladić koji je točio je gorivo u svojeg crvenog “fiću”. Kad je vidio kako mu ususret dolazi jureći tenk, Breškić se zaustavio nasred prometnice, izašao iz vozila i mirno odšetao.

Hrvat Josip Ilić iz Županje, koji je u JNA služio redovan vojni rok, pregazio je mali crveni automobil svega nekoliko sekundi kasnije.

Ilić je kasnije pobjegao iz JNA i priključio se 3. A brigadi Zbora narodne garde. U istu postrojbu je pristupio i Breškić te su se tako glavni akteri ovog događaja ubrzo našli na istoj strani i sprijateljili, navodi Domovinskirat.hr.

Njihov susret nakon rata zabilježen je u 2000. godine dokumentarnom filmu redatelja Vladimira Tadeja “Sjećanja na Domovinski rat – Crveni fićo”.

Ilić je u filmu rekao da nije htio pregaziti “fiću”, no zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i povikao “Po gasu!”. Mladi ročnik njegovu je naredbu poslušao.

Prosvjedni čin Branka Breškića inspirirao je mnoge da stupe u obranu Hrvatske, ne samo u zemlji već i inozemstvu.​ On je 1995. od Grada Osijeka na poklon dobio novog crvenog Golfa 3, a godinu dana nakon gaženja “fiće” napravljena je umjetnička instalacija nazvana “Fićo gazi tenka!” ili “Crveni fićo”, koja simbolizira hrvatsku pobjedu nad tzv. JNA i srpskim agresorom.

Ovaj događaj, koji se zbio samo dva dana nakon što je Hrvatska proglasila samostalnost, bio je uvod u agresiju Jugoslavenske narodne armije koja je ubrzo uslijedila, piše Domovinskirat.hr.

Pogledajte i prilog HRT-a iz 1991. godine:

dd0627