Damir Hadžić: Pitanja neumskog koridora i korištenja Luke Ploče trebaju se tretirati kao cjelina

Pitanja neumskog koridora i korištenja Luke Ploče trebaju se tretirati kao cjelina, izjavio je Damir Hadžić, ministar transporta i komunkacija BiH.

Po njegovim riječima, na sastanku s hrvatskim ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem, održanom 3. svibnja u Zagrebu, dogovoreno je da hrvatska strana podnese inicijativu za sporazum o izgradnji spojnih dionica na autoputu E65 (Neumski koridor).

Istovremeno, na bazi reciprociteta, BiH će podnijeti inicijativu za sporazum o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković – Ploče.

“Sa načelnikom općine Neum Živkom Matuškom takođe smo vodili veoma pozitivne razgovore. Dogovoreno je da će se poštovati interesi i prijedlozi lokalne zajednice. Time smo potpuno pojasnili različite medijske spekulacije u vezi sa negativnim stavom ove lokalne zajednice po pitanju Neumskog koridora”, kaže Hadžić.

Sada je na potezu hrvatska strana, rekao je Hadžić i izrazio uvjernje da će se zajedničkim radom doći do najboljeg mogućeg rješenja kako za građane Neuma, tako i Metkovića i Dubrovnika.