Desetak milijuna članova Facebooka ostalo bez privatnosti

Pretpostavlja se da je desetak milijuna imena članova Facebooka i njihovih prijatelja dospjelo u internetske oglašivačke tvrtke. Curenje podataka se dogodilo čak i kod onih koji su na osobnim postavkama imali najvišu razinu očuvanja privatnosti, piše Dnevnik.hr.

Prijenos podataka se kosi s osnovnim načelima Facebooka koji jamči sigurnost svojih članova. Stručnjaci za sigurnost na internetu govore da će podaci, zajedno s drugim javnim podacima o svakoj osobi, pomoći marketinškim tvrtkama da formiraju profil pojedinca, saznaju koji su mu interesi, svjetonazori i s kim se druže.

Više od 25 tvrtki dobilo je podatke od drugih tvrtki koje surađuju s Facebookom na stvaranju aplikacija, odnosno igrica. “Wall Street Journal” piše o tome kako igrajući 10 najpopularnijih igrica na Facebooku osoba svoje podatke ostavlja tvrtkama koje ih šire dalje. Radi se o megapopularnom “Farmvilleu” koji ima 59 milijuna korisnika, “Texas Holdem Pokeru” te “FrontierVilleu”.

Dnevnik.hr prenosi kako se oglasio i Facebook koji je službeno najavio kako će odmah krenuti u akciju uništavanja svih aplikacija koje krše pravila.