U sljedećoj generaciji veći nacionalisti od onih koji su doveli do rata

Novi zamjenik američke državne tajnice za pitanja Euroazije Tom Countryman bio je jedan od govornika na panelu održanom u organizaciji German Marshall Fund u Washingtonu, na kojemu se govorilo o zemljama Balkana.

Countryman se, između ostalog, osvrnuo i na Bosnu i Hercegovinu: “U BiH, Daytonski sporazum je uspio u svom najneposrednijem cilju, a to je okončanje borbi i stvaranje temelja za međuetničku suradnju i razumjevanje. On je uspio u smislu da BiH sada ima sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te akcioni plan za pridruženje NATO savezu. Međutim teško je za BiH da se pokrene s točke na kojoj se nalazi sada, bez obnovljene predanosti njenih čelnika u svim oblastima i u svim etničkim skupinama. To je upravo ono što je državna tajnica Hillary Clinton, tijekom nedavnog posjeta, nastojala stimulirati, kako među čelnicima, tako i među stanovnicima BiH.”

“Rješenja najtežih problema u BiH moraju pronaći njeni politički čelnici. Oni će u tome imati aktivnu potporu Sjedinjenih Država i EU-a, ali oni ne mogu očekivati da će ispuniti ta dva osnovna cilja, prvo pristupanje NATO savezu, a nakon toga i EU, bez donošenja teških odluka unutar same BiH”, rekao je Countryman.

On, međutim, nije bio optimist glede sposobnosti bosanskohercegovačkih čelnika da poduzmu korake koji su u BiH u ovom trenutku potrebni. Tom Countryman je rekao da postoje i velike zabrinutosti za duži vremenski period.

“Veća zabrinutost na duže staze je činjenica da obrazovni sustav još uvijek nije u potpunosti reformiran. Bosna je 90-tih godina doživjela rat, unatoč činjenici da su svi ljudi išli u školu zajedno. Danas, kada imate pripadnike etničkih zajednica koji ne idu u školu zajedno, imate istinski rizik da će sljedeća generacija biti još više nacionalistički orijentirana nego generacija koja je dovela do rata”, kaže gospodin Countryman.

Dodao je da je državna tajnica Hillary Clinton tijekom boravka u Srbiji naglasila da ta zemlja, kao i druge zemlje iz regije, ima obvezu prema učiniti sve što može kako bi Ratka Mladića pronašla, uhitila i izručila Haaškom sudu.

“Ona je” – kaže Tom Countryman – “pozitivno ocijenila napore koje ta zemlja trenutno ulaže po tom pitanju”, ali je, naglašava, “pitanje Ratka Mladića i dalje otvoreno”.