Dijelu Bulevara Kulina bana dali ime bivšeg načelnika općine Zenica

Niz burnih i oprečnih reakcija izazvala je odluka Općinskog vijeća Zenice da se najljepši dio Bulevara Kulina bana preimenuje u Bulevar Ezhera Arnautovića, jednog od prijeratnih zeničkih načelnika, javlja Federalna radiotelevizija.

Jedna od reakcija je i poruka “Zeničani, probudite se, stanite hrabro za Kulina bana”, ispisana na fasadi Zeničke gimnazije.

Arnautović je bio načelnik Zenice početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je počela gradnja Bulevara, što je Komisiji za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti Općinskog vijeća bio ključni razlog da nauštrb Kulina bana Arnautovićevim imenom nazove dio Bulevara. Ujedno bi to bila i rehabilitacija Arnautoviću za navodni politički progon zbog kojeg je izdržavao i zatvorsku kaznu.

“U svemu ovom strašno smo se ružno, nekorektno i neprimjereno ponijeli prema ličnosti koja je obilježila jedno vrijeme i trebamo se stidjeti ovog što smo uradili prema Ezheru Arnautoviću. Žao mi je što se gospodin Arnautović koristi u ove svrhe – da bi se otvorila mala vrata za neke druge osobe”, smatra općinski vijećnik Željko Perić.

Perić javno kaže ono o čemu zenička javnost spekulira – po ovoj logici očekivati je da Gradska arena, naprimjer, kao veliki projekt, dobije naziv po aktualnom načelniku Husejinu Smajloviću, jer je izgrađena za njegovog mandata.

“Nije mi jasno na koji je način na Općinsko vijeće Zenica došao jedan takav prijedlog, a da se nisu pitali i sami građana. Tražit ćemo potpise građana da vidimo da li su oni za to ili nisu”, kaže član Forum građana Zenice Muhedin Pojskić.

Prvobitno se planiralo Arnautovićevim imenom nazvati cijeli bulevar, ali se, zbog očekivane reakcije javnosti prvobitna ideja izmijenjena, pa će se preimenovati samo dio ulice, od ulaza u Zenicu do Bilinog Polja. Prema dostupnim informacijama, promjena naziva Bulevara pripremana je proteklih pola godine, formalno-pravno je legalna i nakon gotovo jednoglasne podrške Općinskog vijeća i legitimna.

Ubuduće će ime Kulina bana nositi samo dio zeničkog bulevara neposredno uz Bilino Polje. Tek toliko da oni koji se najglasnije zaklinju u državu Bosnu i Hercegovinu i svako malo prizivaju staru narodnu “Od Kulina bana i dobrijeh dana“ do kraja ne ponize historijsku prošlost, napominje RTV FBiH.