Sanaderu u Hrvatskoj zamrznuta imovina

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader saslušan je na Pokrajinskom sudu u Salzburgu, ali se nije očitovao o izručenju Hrvatskoj. Sanader je sucu rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se u Hrvatskoj optužuje, te da nije bježao, već je bio na putu za Hrvatsku.

O pojednostavnjenom procesu izručenja nije bilo riječi, budući da je po austrijskom zakonu to moguće na drugom saslušanju za 14 dana. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan smatra praktički nemogućim da Sanader bude izručen Hrvatskoj prije tog saslušanja.

Istovremeno je u Hrvatskoj Sanaderu zamrznuta imovina. “Sudac istrage prihvatio je zahtjev za blokadu Sanderove imovine”, rekao je Dinko Cvitan, gostujući u Dnevniku Nove TV. Cvitan je potvrdio da za inkriminirana djela bivši premijer može dobiti 13 do 15 godina zatvora.

Cvitan je naglasio da državno odvjetništvo još nije zatražilo konkretnu kaznu, budući da je još daleko od podizanja optužnice protiv Sanadera. “Prije toga potrebno je ispitati oko 100 svjedoka i napraviti financijsko vještačenje”, rekao je Cvitan.

Potvrdio je i da se vodi istraga o povezanosti Sanadera i Hypo banke, ali je napomenuo je da još ne može govoriti o rezultatima te istrage. Uskok istražuje sve što smatra da treba istražiti i u slučaju tzv. Sanaderova stranačkog BMW-a, napomenuo je.

Na upit hoće li u tom slučaju možda ispitati i premijerku Jadranku Kosor, Cvitan je rekao da biti “ispitani oni koji imaju ili moguće imaju saznanja o događajima koji su predmetom istrage”.