Diljem Hrvatske zapaljene svijeće u sjećanje na žrtve Vukovara

Pod sloganim “I reću ću vam još jednu stvar – zapamtite Vukovar” Klub vetarana 148. brigade HV-a, organizirao je tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara te je tako obilježio 21. obljetnicu okupacije i žrtve Vukovara.

Nekoliko tisuća građana, branitelja i djece zapalili su svijeće uz 9 kilometara dugu Ulicu grada Vukovara, a na središnjoj svečanosti zapaljene su svijeće u obliku imena grada Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini na travnatoj površini između kolnika ulice Hrvatske bratske zajednice kod križanja s Vukovarskom.

Velika svijeća zapaljena je vukovarskim svjetlom mira, svijećom preuzetom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je iz tog grada na svečanost donijelo nekoliko desetaka branitelja na motociklima.

Na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba 148. brigade Boris Vukadinović rekao je da nikad nećemo zaboraviti bitku za Vukovar te da je “Vukovar simbol Domovinskog rata te simbol žrtve u Domovinskom ratu”. Dodao je da je “borba za Vukovar jedan od temelja Hrvatske”.

Naglasio je da je “zajedništvo Hrvatske i ljubav prema domovini dovela do toga da nakon okupacije Vukovara 1991. dođe do mirne integracije Hrvatskog podunavlja te da se neprijatelj povukao bez ispaljenog metka”.

Veliku svijeću zapalio je potom predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, a svijeće oko nje zapalila su djeca iz Osnovne škole Brezovica.

Na skupu ispred KD Lisinski, nazočili su i zagrebački gradonačlenik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić te nekoliko tisuća građana i branitelja, a prigodnu molitvu predvodio je pater Zdravko Barić.

Tradicionalnim paljenjem svijeća uz molitvu obilježeno stradanje grada heroja Vukovara i u Splitu.

Zapaljeno je na stotine svijeća koje su donosili brojni građani gotovo cijelog dana.

Građani Splita su lampione s voštanicama duž Vukovarske ulice počeli paliti već rano popodne, no najviše ih je na obilježavanje tog dana došlo oko 19 sati. Sve je organizirano uz potporu hrvatske udruge Benedikt koja djeluje u Splitu.

U Splitu se čitav tjedan obilježava Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

To je 14. godina po redu da se u Splitu obilježava dan stradanja i progona stanovnika Vukovara.

Slično je bilo i u Osijeku gdje su građani palili svijeće oko spomenika legendarnom crvenom Fići. U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i udruga iz Domovinskoga rata položila su vijence i upalila svijeće kod spomenika hrvatskom domobranu u osječkom Parku kralja Držislava, te kod umjetničke instalacije “Crveni fićo”, na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice.

Župan Vladimir Šišljagić kazao je kako se večeras prisjećamo vukovarske tragedije, svih branitelja koji su branili Vukovar, Osijek i Hrvatsku, a što se obilježava dan nakon oslobađajuće presude Haaškoga suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, čime je potvrđena istina o časnoj i dostojanstvenoj obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako se danas odaje počast svim žrtvama oslobodilačkog Domovinskog rata, jer je puno života ugrađeno da bi Hrvatska bila slobodna, a sada treba raditi na njenom razvoju i gospodarstvu.

U obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se učenici 34. osječke osnovne i srednje škola, paljenjem više od osam tisuća svijeća, duž Vukovarske ulice u Osijeku. [Hina]