Radikali u Beogradu zapalili Hrvatsku zastavu – VIDEO

Manja grupa pristaša Srpske radikalne stranke zapalila je hrvatsku zastavu nakon prosvjeda ispred Predsjedništva Srbije zbog oslobađajuće presude hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Dok su palili hrvatsku zastavu prosvjednici su skandirali “Ovako će i Hrvatska” te “Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”. Uzvikivali su i imena haaških optuženika Ratka Mladića te Radovana Karadžića. Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uzvikivali su “Tomo, ustašo!”.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je na prosvjedu kako Srbija od 2000. godine nije učinila ništa kako bi pomogla svojim građanima u Haškom pritvoru, dok je Hrvatska potrošila desetke milijuna eura i unajmila najbolje lobiste i odvjetnike u zaštiti svojih građana, prenosi Mondo.

Nekoliko stotina pristaša SRS-a tijekom 40 minuta prosvjeda uzvikivalo je, između ostalog “Tomo, ustašo” srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i “Sloboda Šešelju”. Njih je u blizini zgrade Predsjedništva zaustavio kordon policije.

Vijesti o oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u petak Den Haagu u Srbiji su dan poslije, preplavile naslovnice srbijanskih tiskovina koje redom izražavaju zgražanje nad odlukom Haškog suda.

“Srbija šokirana, Hrvatska slavi”, “Prognani i poniženi”, “Oluja iz Haga”, “Tribunal oslobodio zapovednike Oluje”, “Hrvatska u delirijumu”, “Oluja iz Haškog suda oduvala pravdu”, “Ovo je zločin”, naslovi su iz subotnjeg srbijanskog tiska.

U opsežnim izvješćima o presudi i slavlju diljem Hrvatske, srbijanski mediji podsjećaju na prvostupanjsku presudu, citiraju obrazloženje Žalbenog vijeća kojim je ona ukinuta, ali ističu i suprotna mišljenja dvojice sudaca, malteškog Carmela Agiusa, a posebice talijanskog Fausta Pocara, da je oslobađajuća presuda “suprotna bilo kakvom osjećaju za pravdu”.

“Ne vjerujem da je pravda zadovoljena kad se krivnja utvrđena presudom – koju prvostupanjsko vijeće nije olako donijelo, o čemu svjedoči više od 1.300 stranica analize – jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primjerenog objašnjenja”, navode beogradski mediji obrazloženje iz izdvojenog mišljenja talijanskog suca Pocara, koje je dio konačne presude.

Također se tvrdi da je ovakva odluka Haškog suda “veliki korak unazad” koji “stvara osjećaj duboke nepravde”, ali i “otvara prostor za jačanje nacionalizama i jednostranog tumačenja krivnje”. U tesktovima i komentarima beogradskog tiska mahom dominira ogorčenost odlukom suda, a presuda se naziva “sramotnom”, “skandaloznom”, “pristranom” i “političkom”, uz ocjene da je “Haaški sud ponovno ubio žrtve Oluje”.

“Slučaj Ante Gotovine još je jedan šamar Srbiji poslan iz Den Haaga. Ili to nije bila Srbija već samo Srbi iz Hrvatske? Ili su ovom najnovijom presudom, zapravo, svi Srbi definitivno označeni kao “loši momci’”?, piše Politika.

Komentartor Blica upozorava da će “odluka Žalbenog vijeća imati nesagledive posljedice”. “Odluka će na duže vrijeme dovesti do zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske, a oni su jako bitni za cijelu regiju”, konstatira Blic i ocjenjuje da je “presuda bacila u očaj sve žrtve Oluje” i da će “dodatno frustrirati dio srpskog stanovništva koji je uvjeren da je u pitanju zavjera protiv Srba”.

Blic naglašava da će sudac “Meron i njegovi istomišljenici samo osnažiti ekstremiste”. Presudom hrvatskim generalima u svojoj se kolumni bavi i ugledna novinarka Gordana Suša.

“Nema, dakle, odgvornih za ubojstva, mučenja, progone i egzodus Srba iz Hrvatske. Umjesto da presude pridonesu rasvjetljavanju i osudi zločina, a nakon toga i boljem razumijevanju i pomirenju u regiji, Haaški tribunal je ponizio žrtve, ukinuvši pravdu za njih, a dodao novi plamen na krhko normalizirane odnose dviju zemalja. I to ne prvi put”, piše Gordana Suša i podsjeća na slučaj Veselina Šljivančanina.

“Slično je bilo, ali u obrnutom raspoloženju, u slučaju Šljivančanin. U Hrvatskoj zgražanje, u Srbiji euforija. A ti koji su euforični, i na jednoj i na drugoj strani, doći će nam svima skupa glave”, istaknula je u kolumni Gordana Suša.