DODIK: Izetbegović želi muslimansku Bosnu, BiH je trulež i sama će se raspasti

milorad-dodik-660

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina trulež i da će se sama raspasti.

“Ovo je trulež. Nemate ništa tu. Sve što se odluči na razini BiH je mentorstvo stranaca. Sve što smo pokušali sami uraditi stranci su spriječili”, naglasio je Dodik. On je ponovio da je BiH neuspješna država, te kako to čak i stranci navode, iako su nemogućnosti da BiH opstane kao država doprinijeli sami – arogantnom silom i ignoriranjem realnosti, institucija, demokratskih izbora za koje su, od 1996. godine, govorili da su fer i pošteni.

“Tko im se suprotstavi proglašava se kriminalcem, kače mu istrage… Zadržavaju pristup koji je viđen i na drugim prostorima: vježbaju kako napraviti državne krize”, napomenuo je Dodik za Newsweek Srbija.

On je podsjetio da su SAD i druge velike sile ranije rekle da se Daytonski sporazum mora potpisati te je to urađeno, da bi se sada od njihovih dužnosnika moglo čuti da “Dayton nikad nije ni pretendirao da će biti stalan, već je tu bio da zaustavi rat”.

“Poručuju da nas žele stegnuti toliko da nam razgrade to što smo prihvatili, to što se zove Republika Srpska”, rekao je Dodik i ocijenio da oni uporno pokušavaju prinjeti meso kako bi se monstrum BiH hranio, a da je najčešća hrana uzimanje nadležnosti Srpske, navodeći kao primjer stvaranje Suda i Tužiteljstva BiH.

On je naglasio da se to “hranjenje monstruma” može vidjeti i kroz poslijeratno razdoblje, te se danas, tko god se suprotstavi naporima za unitarnu i centralističku BiH, proglasi kao zaštitnik lopovluka.

Predsjednik Srpske je ponovio kako je greška što je stvorena BiH i da tu grešku “žive generacije”, ocijenivši da BiH kakva je danas ne bi ni bila napravljena da je prije stvaranja Daytonskog sporazuma urađena dublja povijesna analiza i da se željela stabilizacija prilika na ovim prostorima.

“Jedini razlog je da netko želi destabilizaciju, ne samo BiH, već cijele regije. Sve su sveli na stereotipe. Zapad funkcionira na stereotipima, osobito ako se radi o rubnim, njima zanimljivim područjima”, kaže Dodik. Naglasio je kako Srpska nije protiv EU, ali je često ranjavana politikom EU po pitanju uvažavanja njene autonomije.

“EU treba biti neutralna, objektivna. A nije. Naša politika je motivirana potrebom da očuvamo autonomiju, ojačamo, što nije baš korespodentno s onim što u Bruxellesu žele”, istaknuo je Dodik.

Govoreći o bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, Dodik je rekao kako Izetbegović nameće farsu mirotvorca, a cilj njegovog političkog djelovanja je unitarna, “muslimanska Bosna”, te da za njega Republika Srpska ne postoji.

“Neće to reći, ali kako radi – to je to. Znaju to stranci. Sve što rade SDA i Bakir, ranije njegov otac, koji je napisao Islamsku deklaraciju, a sin čita svaki dan na poslu i kući – rade da bude tako”, navodi Dodik, prenosi Srna.

On ističe kako je Izetbegović podržan od Zapada iako je u BiH doveo Al Qaidu, mudžahedine koji su razvili globalni proces islamskog fundamentalizma, o kojem se, prije raspada bivše Jugoslavije, gotovo nije moglo čuti.

“Sada postoje ekstremisti ovog obima! Nemate nijednu terorističku mrežu da nema neki spoj s BiH. Od onih koji su napali SAD, Madrid, London… To im je Alija pružio, a Bakir nastavlja. Ali, Zapad je i dalje spreman ostati pri globalnoj krivici Srba. Privatno mi to priznaju, pravdaju se da je to stvar nekih globalnih odluka”, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo kako je međunarodna zajednica davno promovirala sustav neravnopravnosti Srba, poručio je kako ga potpuno apsurdna situacija ne udaljava od cilja da će sve učiniti da obrani autonomiju Srpske i da je postavi na čvrste temelje. /HMS/