Dodik najavio markiranje međuentitetske granice

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo pravde RS-a i Upravu za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a da sačine plan za markiranje međuentitetske linije razgraničenja, o čemu je upućeno i pismo OHR-u.

“Međuentitetska linija regulirana je Aneksom 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, ali to do danas nije urađeno”, izjavio je predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik nakon sjednice entitetske vlade.

“Donijeli smo odluku da uputimo pismo OHR-u i da tražimo da se to pitanje provede svjesni da federalne strukture ne žele da se to radi. Oni žele da stvore novo faktičko stanje, a mi želimo da znamo kuda ide međuentitetska linija razgraničenja”, ustvrdio je Dodik.

Tvrdi da RS ima za oko jedan posto manje teritorije nego što je predviđeno linijom razgraničenja koja jeste utvrđena, ali nikada nije markirana, osim 60 kilometara kod Doboja.

“Nemarkiranje entitetske linije može donijeti višestruke probleme u vođenju zemljišnjih knjiga i prilikom popisa stanovništva”, dodao je Dodik navodeći i bespravnu gradnju kao jedan od tih problema.

Direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić rekao je ”da oko 14.000 građana čeka da se riješe imovinskopravni odnosi upravo zbog toga što linija međuentitetskog razgraničenja nije markirana”.