Radmanović bojkotirao sjednicu Predsjedništva BiH

Danas nije održana izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je predsjedavajući Haris Silajdžić sazvao u povodom izjave premijera Nikole Špirića da je vrijeme da se konačan status RS-a riješi po “albanskom” modelu i da je SNSD kao moćna i velika stranka u stanju da provede jedan tako veliki projekat koji se zove samostalna Republika Srpska.

Sjednici se nije odazvao član Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović, a druga dva člana, Haris Silajdžić i Željko Komšić, najavila su da će od OHR-a tražiti tumačenje Ustava i poslovnika Predsjedništva o ovom slučaju.

U vezi s neodržanom sjednicom, iz Predsjeništva BiH odaslano je medijima priopćenje u kojemu stoji:

“Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić u skladu sa odredbama člana 28. i 29. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sazvao je 50. izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH za 17.09.2010. godine u 11,00 sati, sa jednom točkom dnevnog reda:

– Razmatranje izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Nikole Špirića kojima se zagovara secesija jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Naime g. Špirić je na predizbornom skupu SNSD-a u Mrkonjić Gradu izjavio “da je došlo vrijeme da se riješi konačni status Republike Srpske po ‘albanskom’ modelu koji je poučan za Republiku Srpsku, te da je SNSD kao moćna i velika stranka u stanju provesti jedan tako veliki projekat koji se zove samostalna Republika Srpska”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić bili su prisutni u zakazano vrijeme za održavanje sjednice, dok se član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije odazvao pozivu, niti je u skladu sa članom 11. i 33. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH odredio člana svog Kabineta koji će ga predstavljati na sjednici, tako da sjednica nije mogla biti održana iz formalno-pravnih razloga.

U cilju prevladavanja ovakvih situacija dr. Silajdžić i g. Komšić zatražit će od OHR-a kao ovlaštenog tumača Daytonskog mirovnog sporazuma, tumačenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Također će razmotriti ustavnu i zakonsku mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti g. Špirića za izjave kojima se ugrožava ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.”