Dodik: Podržavamo Hrvate jer tako štitimo i Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski političari u BiH podržavaju predstavnike hrvatske politike u toj zemlji kako bi se spriječila bošnjačke političare da nameću svoju političku volju i tome narodu, u intervjuu za list “Glas Srpske”.

“Prepoznao sam politiku bošnjačkog ekspanzionizma kroz politiku Zlatka Lagumdžije, Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića, koji u ovom trenutku na dnevnom redu imaju obračun s Hrvatima i njihovim nacionalnim interesima. Čim se stvori minimalna prilika, to će upotrijebiti i prema Srbima”, rekao je Dodik.

Pojasnio je da se srpska politika u BiH pragmatično usredotočila na obranu kolektivnih prava Hrvata jer je “to u isto vrijeme i obrana naših pozicija u budućnosti”.

“Da kojim slučajem po Daytonu nemamo entitetsko glasovanje i da pristanemo da se ono reducira za nekoliko godina bi i srpski narod predstavljali Srbi Zlatka Lagumdžije kao što je i sada slučaj u Federaciji BiH”, rekao je predsjednik RS-a.

Dodik je osudio poteze Ureda visokog predstavnika koji je poništio odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o nelegalnosti izbora predsjednika i vlade Federacije BiH koju predvodi SDP BiH, a kojega čine i bošnjačka SDA te HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.

“Podržavati savez u kojem je stranka koja baštini ustaške ideje je izvan svake logike. Ovdje postoji koncept koji grade bošnjačke političke stranke i dio međunarodne zajednice koji je potaknut političkim iluzionizmom, koji ne može opstati u BiH”, rekao je Dodik.

Podržao je skoro zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika i snažniju ulogu Europske unije u toj zemlji.