Dodik: Politički je korektno da na čelu Vijeća ministara bude Hrvat

SNDS će glasovati za hrvatskog kandidata iz HDZ BiH na čelu Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, navodeći da je logično i politički korektno da tu funkciju sada obavlja Hrvat.

“Smatram da je za funkcioniranje tijela vlasti na razini BiH važno upravo to da konstitutivni narodi budu adekvatno zastupljeni u vlasti. Zato prihvaćamo realnost i činjenicu da je Srbin do sada bio predsjedavajući Vijeća ministara, prije toga Bošnjak i da je sasvim logično i politički korektno da sada bude Hrvat”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s izaslanstvom HDZ BiH, koje je predvodio predsjednik stranke Dragan Čović.

Dodik je ocijenio dobrom suradnju HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kao i suradnju SNSD-a i SDS-a. On je podsjetio da SNSD i HDZ BiH usuglašavaju djelovanje stranaka o važnijim pitanjima o svim razinama vlasti, potvrdivši partnerstvo s HDZ BiH u pogledu konačnog definiranja strukture vlasti, posebno Vijeća ministara i hrvatskog kandidata iz HDZ BiH na njegovom čelu.

Navodeći da SNSD nema značajnu ulogu u participiranju vlasti u Federaciji BiH, Dodik je napomenuo da je dogovoreno da u sastavu Vlade RS bude jedan ministar iz HDZ BiH, a da će ova hrvatska stranka to isto osigurati SNSD-u u Vladi FBiH.