O ugroženosti Hrvata u BiH dovoljno govore brojke

“Ako postoji jedna stvar o kojoj zapravo svi političari iz BiH s kojima sam razgovarao imaju isto mišljenje, to je činjenica da Hrvati, kao konstitutivni narod, nemaju iste institucionalne mogućnosti za zaštitu svojih interesa kao i druga dva konstitutivna naroda.

Najplastičniji primjer koji se navodi za to je entitetsko glasovanje, koje se vrlo često pretvara u etničko glasovanje, tj. isključivo u odnos između dva konstitutivna naroda koja su brojčano jača.

Bosna i Hercegovina jest specifična po tome što je u kulturološkom smislu mjesto susreta tri kulture i religije, a u političkom smislu po osjetljivoj ravnoteži svojih političkih elemenata. Ako jedan od tih elemenata obezvrijedite, suviše oslabite ili ignorirate, nema ni ravnoteže. Stvara se sasvim drugačija politička dinamika.

Također, posebno je teško stanje s hrvatskim korpusom koji je protjeran s područja entiteta Republika Srpska, iz Posavine i iz sjeverozapadne Bosne. To je jedna od tragedija rata u BiH o kojoj se zapravo malo vodilo računa. Obnova i povratak gotovo su nepostojeći. Kada me pitate jesu li Hrvati u BiH ugroženi, mislim da brojevi dovoljno govore – sada ih ima upola manje nego što ih je u Bosni i Hercegovini živjelo prije rata”

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, u intervjuu Dnevnom avazu