Dodik: Prioritet je "Dobrovoljačka", Vijeće ministara je tek na petom mjestu

Formiranja novog Vijeća ministara nije prioritet, prije toga treba riješiti druga brojna pitanja, uključujući slučaj “Dobrovoljačka”, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik na danas održanoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Iznio je i popis pitanja koja, po njegovom mišljenju, treba riješiti prije formiranja Vijeća ministara: “Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem proračuna i problem sustava državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju `Dobrovoljačka` i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara.”

Ističući da njegova stranka, SNSD, kao i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na razini BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost “s druge strane”.

“BiH može funkcionirati isključivo ako se vrati izvornim daytonskim nadležnostima”, rekao je Dodik, ističući da prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužiteljstva, “samo prave razdor u BiH“.

Ustvrdio je da su strani tužitelji ostali u Tužiteljstvu BiH, unatoč protivljenja RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

“Glasali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u “predmetu Dobrovoljačka“.

Vidljivo je, ustvrdio je Dodik, da se “odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s “očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Po Dodiku, u BiH je izvršen državni udar, i to “onog momenta kada je pravosuđe preoteto iz nadležnosti entiteta”.