Raspudić: BiH će se raspasti čim međunarodna zajednica ode

nino-raspudic-01“Velikobošnjački hegemonizam najodgovorniji je za tešku političku krizu u BiH koja će se, odmah po odlasku međunarodne zajednice, definitivno raspasti”, ocijenio je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić.

Raspudić ističe da su “bošnjačke političke elite potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma shvatile isključivo kao znak da je završeno ‘prvo poluvrijeme’ ratnih sukoba, zbog čega je logično sklapanje političkog savezništva između Srba i Hrvata u BiH”.

“U situaciji kad u zemlji imate na sceni agresivni bošnjački unitarizam i hegemonizam, za Hrvate je bilo logično tražiti saveznike tamo gdje ih mogu naći. Savezništvo najjačih stranaka iz Republike Srpske i dva HDZ-a je sasvim prirodno i logično”, izjavio je Raspudić za “Press RS” .

Prema njegovim riječima, BiH se kao država održava samo zahvaljujući pritiscima međunarodne zajednice, “kada bi se međunarodna zajednica povukla, BiH bi se sigurni raspala”.

“Međunarodna zajednica najveći krivac što bošnjački narod gaji iluzorna nadanja da je unitarno uređenje BiH jedino moguće”, smatra Raspudić.

Komentirajući odluku Tužiteljstva BiH da obustavi istragu protiv osumnjičenih u slučaju “Dobrovoljačka”, Raspudić je rekao da se ovom odlukom ponovo otvorilo pitanje elementarnog povjerenja u rad pravosudnih institucija. “Mislim da to pitanje treba razjasniti do kraja i konačno reći da li se rad Suda i Tužiteljstva priznaje na čitavom teritoriju BiH”, rekao je Raspudić.