Dodik: Veća autonomija u roku od četiri godine ili otcjepljenje od BiH

Odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu postavlja pravni presedan za otcjepljenje RS, što bi se moglo dogoditi u roku od četiri godine, ali ovaj entitet neće žuriti sa tim potezom, izjavio je danas predsjednik Vlade RS Milorad Dodik u intervjuu Reutersu.

Dodik je rekao da je njegov prioritet ostvariti veću autonomiju u okvirima Daytonskog sporazuma, a ako to ne uspije, založit će se za nezavisnost RS od ostatka BiH.

“Ako se kosovski Albanci, prema Međunarodnom sudu pravde i najvažnijim diplomatskim silama na svijetu, imaju pravo otcijepiti zbog etničke mržnje i nepostojanja jedinstva sa Srbijom, zašto to ne bismo imali i mi u BiH?”, upitao je Dodik.

Dodik je rekao da očekuje da će RS steći autonomiju u naredne četiri godine, ali je dodao da se može čekati “čak i 10 godina, ako je to neophodno za očuvanje mira”. Istaknuo je da RS neće djelovati jednostrano i da eventualno odvajanje od BiH neće izazvati rat ili nasilje.

“Mi nismo avanturisti, ići ćemo polako”, rekao je premijer RS komentirajući mogući referendum o nezavisnosti u budućnosti, za koji je rekao da može biti najavljen 30 dana prije održavanja. “Naše je političko pravo da odlučujemo o svom statusu”, naglasio je Dodik.

Komentirajući činjenicu da je Europska unija objavila kako ne bi priznala nezavisnost RS, Dodik je rekao da povijest pokazuje kako se takvi stavovi brzo mijenjaju i dodao da će moći među Hrvatima i Bošnjacima u BiH pronađe partnere za dogovor o razlazu.

“EU je propćila da neće nikada priznati jugoslavenske države, a potom su priznali Hrvatsku i Sloveniju. Vodećim zemljama zapada potrebno je da negdje na planetu imaju mjesto na kojem mogu da pokažu da su na strani muslimana. Mi smo samo kolateralna šteta. Nije nam drago što smo locirani u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je zaključio je kako bi rezolucija UN-a o Kosovu, o kojoj će se ovoga mjeseca voditi rasprava, mogla donijeti dodatnu podršku za napore Srba u BiH da u budućnosti ostvare veću autonomiju ili nezavisnost.