Događaji u Egiptu bitno će utjecati na arapski svijet

Antivladini protesti, koji su nakon Tunisa zahvatili Egipat, pojavljuju se i u drugim zemljama arapskog svijeta, pozivajući na okončanja diktatorske vlasti. Što predviđaju analitičari, kako bi sve to moglo završiti?

U mnogim arapskim državama ljudi ovih dana na ulicama iskazuju bijes protiv svojih vladara. U Jemenu su se na desetine demonstranata okupili u glavnom gradu Sani, u samoproglašenom “danu gnjeva”, uzvikujući “Ne korupciji! Ne diktaturi!”

Svijestan nemira koji se šire u drugim dijelovima arapskog svijeta, predsjednik Ali Abdullah Saleh, koji je na vlasti u Jemenu od 1978., pokušao je umiriti demonstrante obećanjem da će napustiti ured nakon isteka mandata 2013. Njegove pristalice su organizirali kontra-demonstracije u Sani.

Lutfi Shatara iz Jemenske agencije vijesti Aden Press kaže da su demonstratni u Sani potaknuti predhodnim protestima u Tunisu: “Ono što se dogodilo u Tunisu ljudima na Srednjem istoku je vratilo vjeru u sebe.” To je potaklo nagađanja o domino efektu u arapskom svijetu.

Nadim Shahadi je u Chatman House u Londonu analitičar Srednjeg istoka. On smatra da je taj domino efekt počeo još 2003. godine: “Ja vjerujem da je prva domina pala sa padom statue Saddama Husseina. To je bio veliki šok za regiju. To je bio veliki šok za sustav koji je pokazao koliko su vlastodršci ranjivi, da su ustvari samo prazne školjke. Prema tome, to je demistificiralo model arapske diktatorske vlasti.”

Brzina i opseg promjena su iznenađenje za međunarodnu zajednicu. Lutfi Shatara upozorava da Zapad u Jemenu mora brzo reagirati: “Ako međunarodna zajednica stanje u Jemenu ne shvati sasvim ozbiljno, mogla bi to biti nova Somalija, čak gore od Somalije jer tu je Al-Qaida, tu su jake političke razlike, plemenske nerpeljivosti, tu su velike količine oružja, velika nezaposlenost i to će biti gore od Kaira.”

U Maroku i mnogim drugim arapskim zemljama bilo je demonstracija podrške prosvjedima u Egiptu. Demonstranti osjećaju sve jači poticaj.

Aktivist za ljudska prava Khalid Sefiani, kaže: “Egipatska i tuniska revolucija su dvije snažne poruke svim liderima u arapskom i muslimanskom svijetu da trebaju ili vratiti dostojanstvo svom vlastitom narodu i okončati korupciju, prestati pljačkati bogatstvo zemlje, terorisati i kršiti zakone, ili ih čeka ista sudbina kao u Tunisu i Egiptu.”

Analitičari kažu da je Egipat od izuzetnog značaja u regiji i ono što se tu dogodi imat će utjecaja na budućnost cijelog arapskog svijeta.

Izvor: Glas Amerike