Dragan Jović priznao zločin u Bijeljini

Na početku suđenja za ratni zločin u Bijeljini počinjen 1992. godine, prvooptuženi Dragan Jović priznao je danas da je prilikom pretresa kuće bošnjačke obitelji u tom gradu ubio jednog muškarca, ali je odbacio krivicu za silovanje žena iz te obitelji.

“Priznajem da sam počinio ubojstvo. Pucao sam iz straha, a ne kako piše (u optužnici) da sam mu stavio cijev automatske puške u usta i opalio”, rekao je Jović. On je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kazao da je na inicijativu izvjesnog Milorada s još trojicom dobrovoljaca 14. jlipnja 1992. krenuo u pretres jedne kuće u tom gradu.

“Milorad je rekao da idemo u pretres muslimanske kuće jer taj čovjek (Ramo) prodaje oružje mudžahedinima”, kazao je optuženi navodeći da su u kuću prvo ušli Milorad i izvjesni Danilo, a potom on i optuženi Alen Ristić.

Optuženi je rekao da je Ramo u jednom trenutku, kada su se začuli jecaji, skočio na njega i da je tada “iz straha” opalio i ubio ga. “Ubio sam čovjeka na pravdi boga. Krv mora da se plati, ja ne bježim od krivice i 18 godina čekam na ovaj (sudski) poziv”, kazao je on ukazujući sudskom vijeću da nije kriv za maltretiranje i silovanje žena, što mu se po optužnici stavlja na teret.

Jović je potvrdio da su dvije žene, od kojih se jedna nekoliko dana prije tog događaja porodila, silovane, navodeći da su to uradili Milorad i optuženi Zoran Đurđević. Dodao je kako je vidio da su obje bile bez odjeće ispred kuće i da su ih tako autom odvezli do jednog mjesta gdje su ih ponovo silovali.

Prema optužnici, okrivljeni su po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili vozilo, naizmjenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta.

Optuženi Zoran Đurđević također se pred sudom izjasnio o navodima optužnice, negirajući u potpunosti krivicu za ratni zločin.

Obadvojica optuženih rekli su da su na ratište došli kao dobrovoljci preko Srpske radikalne stranke.