BiH može ići naprijed samo uz angažman Washingtona

“Otkada je Bosna prestala biti zona američkog strateškog interesa, zemlja de facto stagnira. Dobra je paralela sa Bliskim istokom i mirovnim sporazumom između Izraela i Palestine, odnosno arapskih zemalja općenito. Tamo već 60 godina nemamo mir nego mirovni sporazum kao supstituciju za mir.

Tko je zamislio taj mirovni sporazum? SAD. Kada se situacija pomiče naprijed? Kada SAD to hoće. Slična je situacija i sa BiH. Najveći bezobrazluk SAD-a i najveća naivnost EU je da prihvate, da ovako uređena zemlja, koja nema nikakve veze sa Bruxellesom i EU-om, postane problem Europske unije.

Dok mi imamo zemlju koja nije samoodrživa, koja je još uvijek u daytonskoj fazi, Washington mora imati ključnu ulogu. Svojim instrumentima, koji naprosto nisu dostatni za rješenje problema ovakve države, Europska unija preuzima ili želi preuzeti vodeću ulogu u rješenjima problema BiH. I, tu nastaju krupni problemi.

S obzirom da SAD stalno ponavljaju da je neupitna konstitucija zemlje s dva entiteta i da se to nikada neće dovesti u pitanje, to znači da BiH stalno ostaje u daytonskoj fazi. S obzirom da je BiH stalno u daytonskoj fazi i da zemlja može ići naprijed samo uz angažman Washingtona to onda znači da će Washington stalno biti prisutan ovdje.

Možda oni ne misle da je to tako, ali ih mi moramo uvjeriti da je to tako, na osnovu znanstvene spoznaje. Bilo bi dobro da to i Bruxelles shvati, a ne da postavlja uvjete kakve postavlja Poljskoj, Mađarskoj ili Češkoj, a pritom BiH svojom unutarnjom strukturom to uopće ne može zadovoljiti.”

Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u intervjuu online magazinu Žurnal