Drama na bazenu u Düsseldorfu: Mladići iz sjeverne Afrike maltretiraju kupače, policija tri puta intervenirala

Drama na bazenu u Düsseldorfu: Mladići iz sjeverne Afrike maltretiraju kupače, policija tri puta intervenirala

Bez osobne iskaznice nema ulaska. To je od nedjelje novina na otvorenom bazenu Rheinbad u njemačkom Düsseldorfu. Razlog su sukobi na bazenu, tri puta u posljednja četiri tjedna. Posljednji se dogodio u prošli petak.

Oko 60 mladića – prema navodima policije svi su podrijetlom iz sjeverne Afrike – zauzeli su skakaonicu i tobogan bazena i nisu puštali nikoga drugoga da ih koristi. Kad su zaposlenici bazena htjeli intervenirati, i njima je prijećeno. Vođa skupine je šefici smjene na bazenu navodno rekao da će ju “tresnuti o zid”, objavio je Deutsche Welle.

Ni šest zaštitara, koji su angažirani nakon ranijih izgreda na bazenu, nisu mogli uvesti reda. Na kraju je pozvana policija. Stiglo je 18 policajaca i ispraznilo cijeli bazenski kompleks na kojem je bilo oko 1.500 kupača. Nakon tog novog slučaja u subotu je održan krizni sastanak na kojem je odlučeno da se od nedjelje na bazen ne pušta nikoga bez osobne iskaznice i da se poveća broj sigurnosnog osoblja.

Sigurnost kao na granici

Tko je u nedjelju ujutro htio ući na bazen morao je pokazati osobnu iskaznicu. Ali sigurnosnih snaga se nije moglo vidjeti. “Pouzdati se u to da danas ne sja sunce i nije temperatura 32 stupnja, to mi se čini gotovo nemarno”, kritizira Andreas-Paul Stieber koji u Gradskom vijeću zastupa umjereno konzervativnu Kršćansko-demokratsku uniju (CDU), a koji je i samo ovoga jutra došao na bazen.

Ipak, oko 12.30 se situacija brzo promijenila. Najprije je stiglo osam zaštitara privatne zaštitarske tvrtke, a pola sata kasnije i osam suradnika gradskog redarstva sa psom. Sad bazen izgleda kao utvrda. Glavni ulaz bazena više podsjeća na posebno čuvano područje ili na državnu granicu nego na mjesto za odmor, piše Deutsche Welle.

Tko se ovdje brine za mir?

Mlada žena koja ide prema glavnom ulazu očito osjeća nelagodu pa pita okupljene snage sigurnosti: “Oh, što se tu događa?” “Ne bojte se, mi smo tu samo zbog sigurnosti”, uzvraća jedan od sigurnjaka. Na bazenu je mirno, ekstremno mirno – ako upravo ne polijeće neki zrakoplov s obližnje zračne luke. Na bazenu za neplivače s toboganom i na skakaonici, koji su prije dva dana bili vrlo omiljeni, nema nikoga. Samo u bazenu za plivače ljudi mirno plivaju. Nema ni traga nasilnim mladićima. Je li to znak da je sigurnosni koncept uspješan?

Ne nužno. Možda je to prije “uspjeh” promjene vremena. Nebo je sivo, temperatura je pala na oko 20 stupnjeva. Ništa ne podsjeća na žarko sunce i temperature oko 40 Celzijevih stupnjeva. Stječe se dojam da je na bazenu više zaposlenika bazena i sigurnosnih snaga nego kupača. Je li novi sigurnosni koncept uspješan pokazat će se, dakle, tek kad ponovo dođe vrućina.

Otkud dolazi razuzdano ponašanje?

Bazen Rheinbad Düsseldorf već je morao biti ispražnjen zadnje subote u lipnju. Skupina mladića se ponašala bezobzirno prema drugim kupačima. Jedan otac obitelji je htio mladiće upozoriti da se ne ponašaju tako. Nakon toga se oko njega okupilo oko 400 mladića prijeteći njemu i njegovoj obitelji. Pozvane su jake policijske snage koje su najprije s bazena izvukle ugroženu obitelj, a onda bazenski kompleks potpuno ispraznile. Pritom su neki mladići napadali i policajce, verbalno, ali i bacajući na policajce razne predmete. Dan kasnije je bazen ponovo ispražnjen zbog sličnog incidenta.

I na drugim bazenima se sve češće registriraju napadi na kupače i osoblje. Predsjednik Savezne udruge njemačkih nadzornika bazena Peter Harzheim u razgovoru za Deutsche Welle kaže da je uvijek bilo incidenata na bazenima. Ali, “od 2015. je broj takvih incidenata ekstremno porastao. Po mom mišljenju tu se radi o Sjevernoafrikancima iz zemalja Magreba i ljudima iz arapskih zemalja koji ekstremno krše naše vrijednosti.” Osobito se ignorira žene ako rade kao nadzornice bazena. A izazivače incidenata se ne poziva na odgovornost i oni se nastavljaju tako ponašati, kaže Harzheim. Prema medijskim izvještajima mladići koji su izazvali nerede na bazenu Rheinbad krajem lipnja bili su sjevernoafričkog i arapskog podrijetla.

Član Gradskog vijeća Stieber kaže da je razgovarao s jednim čovjekom koji je aktivan u pomaganju izbjeglicama. “I on je rekao: nažalost ima mladića koji znaju kako ovdje mogu izazvati problem i koji onda činjenicu da nisu uhvaćeni navečer stavljaju na Facebook ili Instagram kao dokaz svoje hrabrosti.”

Gdje je rješenje problema?

Andreas-Paul Stieber smatra da je važna nazočnost velikog broja sigurnosnih snaga i dobar video-nadzor. Osim toga on smatra da bi se na bazenima moglo koristiti narukvice kao u “all-inclusive-klubovima”. Tako bi odmah bio uočljiv netko tko je ušao preko ograde i nije prošao kontrolu osobnih iskaznica na ulazu.

Predsjednik udruge nadzornika bazena Harzheim smatra da bi prijestupnici morali biti dosljedno kažnjeni i ne bi smjeli zbog krivog obzira prema drugoj kulturi proći nekažnjeno. Samo dosljedno postupanje sigurnosnih snaga može pomoći, smatra on.

Foto: Screenshot Youtube