Što je Drago Krpina rekao u Oluji u intervjuu objavljenom 13. kolovoza 1995.

Što je Drago Krpina rekao u Oluji u intervjuu objavljenom 13. kolovoza 1995.

Drago Krpina, nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a i glavni tajnik te stranke, a danas zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman, podsjetio objavio je na svom Facebook profilu dijelove intervjua koji je dao Vjesniku neposredno nakon vojno redarstvene akcije Oluja.

Intervju je objavljen u Vjesniku od 13. kolovoza 1995.

Ovdje prenosimo tu njegovu objavu:

Neki politički krugovi u svijetu optužuju Hrvatsku da je tobože provela etničko čišćenje oslobođenih područja. Zašto je većina Srba otišla?

– Mislim da se ovih dana zatvara krug zbivanja koja traju stoljeće i pol a koja su obilježila hrvatsko – srpske odnose. Pravoslavci, koji su kasnije prihvatili srpski nacionalni identitet, doseljavali su se na donedavno okupirana hrvatska područja kroz dulje rzdoblje. Oni su prihvatili biti sredstvom velikosrpske ekspanzije na dijelove hrvatskih povijesnih i etničkih područja. Oni najodaniji velikosrpskoj ideji, zločinačku ulogu posebno revno odigrali su zadnjih četiri, pet godina. Zašto odlaze? Prvo, to je posljedica stravične velikosrpske propagande o Hrvatima kao ustašama koji pale, žare i ubijaju. Drugo, odlaze i zbog osjećaja krivnje, jer su mnogi od njih proteklih godina sudjelovali u progonu i zločinima nad Hrvatima pa sad, naravno, nemaju snage suočiti se sa svojim žrtvama. Treće, mnogi od njih ne žele prihvatiti život u slobodnoj i samostalnoj državi Hrvatskoj. I, na kraju krajeva, otišli su tamo gdje misle da će im biti bolje. Sve što su činili i čine bio je i jest njihov slobodni izbor.
Podsjećam da je gotovo dva dana i dvije noći preko Hrvatskog radija neprekidno čitan Predsjednikov poziv Srbima da ostanu. Nismo ih mogli silom zaustaviti, jer su otišli prije nego što smo stigli na hrvatske granice. Bili smo već promukli od poziva koji smo im upućivali da prihvate hrvatsku državu i reintegraciju u hrvatski ustavno pravni poredak. Uporno smo ponavljali da im jamčimo sva ljudska, građanska i nacionalno manjinska prava.

Koliko je štete Hrvatska imala zbog agresije?

– Oko 100 milijardi njemačkih maraka. U to uračunavam ne samo izravne štete od ratnih razaranja, nego i neizravne, jer je agresija onemogućavala normalno funkcioniranje cijelog hrvatskog gospodarstva. Da je Hrvatska mogla taj novac uložiti u svoj razvitak, u gospodarstvo i infrastrukturu, već sad bi se životni standard u njoj približio zapadnoeuropskom.

(…….)

Vi vjerujete da će Srbija u ovome ratu biti poražena?

– Srbija će se u budućnosti naći tamo gdje je bila početkom 19. stoljeća. Tada je postojao “Beogradski pašaluk”, a iz njega je počela srpska ekspanzija, koja je danas dovedena do grotesknih razmjera. Napuhana žaba vratiti će se u svoje objektivne dimenzije.
U prošlih sedamdesetak godina Srbi su težili uspostaviti svoju hegemoniju nad prostorom, za koji objektivno nisu imali potencijala. Podsjećam da je i na samom području Srbije i Crne Gore prije početka agresije bilo svega oko 60 posto Srba, na prostoru bivše Jugoslavije činili su tek tridesetak posto. Stoga se velikosrpski imperij morao urušiti.

Jesu li Srbi u Hrvatskoj imali šanse da poslije 1990. prođu bolje nego što su prošli?

– Nesreća Srba u Hrvatskoj, između ostalog, je i u tome što se na njihovu čelu 1990. godine nije pojavio odgovoran i racionalan vođa koji bi shvatio štetnost služenja beogradskoj ekspanzionističkoj politici. Da je bilo takvoga vođe među hrvatski Srbima, možda se mogla izbjeći i agresija na Hrvatsku. U tom slučaju i pola milijuna Srba u Hrvatskoj živjelo bi u miru, blagostanju i demokraciji.
Visoku cijenu agresije na Hrvatsku platili su i plaćaju Hrvati i svi građani Hrvatske, ali najveću cijenu na kraju će platiti sami Srbi iz Hrvatske koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji. Hrvati iz ovoga rata izlaze sa svojom suverenom državom, sa slobodom i dostojanstvom, kao moralni, politički i vojni pobjednici, koje svijet sve više poštuje. Srbi u cijelosti izlaze iz rata kao gubitnici, osiromašeni, s gospodarskim slomom, a u svijetu s imidžom agresora, okupatora i zločinaca. Mislim da se Srbi dugo neće oporaviti od onoga što su sami sebi zakuhali.

Foto: Screenshot Youtube / N1