Duje Stanišić i Branko Medak pobjednici na jubilarnim 25. Večerima dalmatinske šansone

Foto: Mate Gojanović / ŠibenikIN

Iz Šibeniku su 1. nagradu publike s ovogodišnje Dalmatinske šansone ponijeli Duje Stanišić i Branko Medak s fenomenalnom “Pismo moja”.

Kao i svake godine, na Večerima dalmatinske šansone okupili su se brojni kvalitetni glazbenici. No, tko je osvojio šibensku publiku bilo je jasno nakon što su Duje Stanišić i Branko Medak izveli pjesmu “Pismo moja”. Za izvedbu kojom su donijeli mnoštvo emocija na šibensku pozornicu nagrađeni su brojnim pohvalama te 1. nagradom publike na kojoj je ovaj dvojac neizmjerno zahvalan.

Duje je o pobjedi rekao: “Kao prvo, želio bih zahvaliti svima na podršci i na lijepom dočeku koji su mi priredili prijatelji u Zadru. Pobijediti na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku je veliki uspjeh, ali pobijediti glasovima publike na istom festivalu znači da su i izvedba i sama pjesma stvarno bili najbolji. Velika mi je čast i to što sam pjesmu ‘Pismo moja’ izvodio s bratom, prijateljem i velikim zafrkantom Brankom Medakom, a kad se glasovi onako sljube na pozornici to svaka publika prepoznaje. Veliko hvala Vjeki Aliloviću na prekrasnom tekstu i Dušku Rapotecu Uti na još ljepšoj glazbi. Sve pohvale naravno i organizaciji samog festivala na 25 godina konstantnosti najboljeg festivala u Hrvatskoj! Čestitke i svim ostalim nagrađenim kolegama!”

Branko je o svemu poručio: “Večer dalmatinske šansone posjećujem već četvrtu godinu. Debitantski sam tako nastupio 2019. s pjesmom ‘Za koga si šila dotu’ s kojom sam osvojio 2. mjesto publike. Sljedeće godine sam se predstavio s pjesmom ‘Dokle dišem bit ću tvoj’ koja je osvojila srca mnogih ljudi te je do danas bila izvedena preko 50 puta kao pjesma za prvi ples mladenaca. Prošle godine sam nastupio u sastavu 4voices s pjesmom ‘Mir u srcu’ s kojom smo osvojili 3.mjesto žirija.”

“Pismo moja” nastala je u suradnji s Vjekom Alilovićem i Duškom Rapotecom Utom. Na prvo slušanje zapela mi je za srce i uho. Ute je bio taj koji je povezao mene i Duju Stanišića u duet i time spojio sjever i jug Dalmacije. Već nakon prvog refrena u Šibeniku osjetili smo bilo publike koja je proživljavala svaku otpjevanu notu jednako emotivno kao i nas dvojica. Još jednom, od srca se zahvaljujem šibenskoj publici koja nam je, ne samo dala svoje povjerenje, već nas i ohrabrila za nova stvaranja.

I Branko i Duje vole i cijene ovaj šibenski festival na kojem ih je publika već i prije opazila. Među prijašnjim nagradama ističe se to da je Branko Medak samostalno osvojio 2. nagradu publike 2019. godine, a Duje Stanišić prošle godine nagradu za najbolje kantautorsko djelo. Njihovi glasovi, karizma, kao i emocija koju vješto prenose pokazali su se kao dobitna kombinacija.

“Pismo moja” potpisuje izuzetno uspješan autorski dvojac Duško Rapotec Ute i Vjeko Alilović. Šibenska ih publika pamti kao autore skladbe “Oprosti mi, jube” u izvedbi klape Cambi koja je osvojila Grand Prix (1. mjesto i publike i žirija), skladbe “Ti nemaš pojma” kojom je Božidarka Matija Čerina osvojila 3. nagradu publike, a Ute Rapotec je pobjeđivao sa skladbama “Olujna noć” i “Gdje da nađem mir” u izvedbi Bernarde Bruno te sa skladbom “Uzelo te nebo suncu” u izvedbi klape Šufit.

Duško Rapotec Ute o pjesmi i pobjedi dodaje: “Drago mi je da je šibenska publika nagradila Duju i Branka 1. nagradom. Njihova interpretacija je zaista dala krila mojoj pjesmi… Na meni je samo da poželim da ‘Pismo moja’ leti dugo.”