Dukat prekinuo otkup mlijeka sa 180 hrvatskih farmi

mlijeko-otkupIz Dukata su priopćili da su na temelju rezultata analiza vlastitog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, privremeno prekinuli otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojemu je utvrđena povećana razina aflatoksina.

Tom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko. Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, radi što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikrofiksatora koji bi razinu aflatoksina trebali smanjiti ispod dopuštene razine.

U priopćenju se ne navodi kojom su se metodom koristili u analizi uzoraka ni u kojem su nezavisnom laboratoriju nalazi potvrđeni.

Generalni direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana je kazao kako im teško pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa, međutim, mora se provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas.

“Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes”, istaknuo je Fontana.

Od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka.