Europski parlament glasuje o hrvatskom pristupnom ugovoru

Europski parlament danas je raspravljao, a sutra će glasovati o davanju pristanka na ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u, koji će biti potpisan 9. prosinca. Punopravna članica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013. Na raspravi i glasovanju nazočno je i izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem.

Kako javlja HRT, europski povjerenik za proširenje Štefan Füle pozvao je zastupnike Europskog parlamenta da glasuju za ulazak Hrvatske kao 28. članice EU-a. Pozvani ste da date pristanak kako bi Hrvatska postala 28. zemlja članica EU-a, rekao je Füle u raspravi na mini plenarnoj sjednici na kojoj je jedna od tema odobravanje hrvatskoga pristupnog ugovora. Hrvatska se danas jako razlikuje od onda kada je podnijela zahtjev za članstvo prije gotovo deset godina, rekao je Füle. Naglasio je i da Hrvatska sada treba pokazati da će provoditi obveze koje je preuzela u kontekstu pregovora.

Povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn rekao je kako se nada da će sutrašnje glasovanje otvoriti put za potpisivanje ugovora o pristupanju 9. prosinca. Ovo je povijesna prekretnica za Hrvatsku i vrlo važan događaj za cijelu jugoistočnu Europu, rekao je Rehn. Poljski državni tajnik za europska pitanja Mikolaj Dowgielewicz uime poljskog predsjedništva čestitao je Hrvatskoj na uspjehu, istaknuvši da je to vrlo važan događaj i za hrvatske susjede na jugoistoku Europe.

Parlamentarni izvijestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda rekao je da je Hrvatska u pregovorima napravila velik posao, istaknuvši borbu protiv korupcije. Ilustrirao je to činjenicom da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudi za korupciju.