Kukuriku koalicija dobiva 79 mandata, a HDZ 46

Na predstojećim izborima u Hrvatskoj Kukuriku koalicija dobiva 79 mandata, a HDZ 43, odnosno 46 mandata ako se pridodaju koja će dobiti u dijaspori, pokazalo je najnovije istraživanja koje je od 18. do 29. studenoga za Večernji list, Media servis i Novu TV provela agencija Ipsos Puls.

U odnosu na istraživanje provedeno početkom studenoga, Kukuriku dobiva mandat više, a porasla je i podrška HDZ-u, koji dobiva dva mandata više. Kukuriku na nacionalnoj razini bilježi rejting od 42,1 posto, a HDZ, odnosno koalicija HDZ-HGS-DC, 23,5 posto.

Osvoji li doista 79 mandata, Kukuriku koalicija će imati tri zastupnika više od potrebne apsolutne većine u Saboru, a ako im se pridoda i osam zastupnika nacionalnih manjina, koji su prirodni saveznici pobjednika, vlada koju bi formirala Kukuriku koalicija imala bi vrlo stabilnu većinu.

S druge strane, HDZ bi se sa 46 mjesta u Saboru spasio od izborne blamaže, koju su mu donedavno predviđali neki analitičari, ali i istraživanja javnog mnijenja, budući da je i 2000. godine, kada je ostvario najlošiji rezultat u povijesti, osvojio 46 mandata.

U usporedbi sa 2007., HDZ je slabiji za 20 mandata, a Kukuriku koalicija, tj. SDP, HNS, IDS i HSU, jači su za 12 mandata.