Europski sud: Slovenija mora isplatiti uloge štedišama Ljubljanske banke

Europski sud za ljudska prava presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije.

Europski sud za ljudska prava presudio je danas u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina, prenosi Vlada RH na svojim internetskim stranicama.

Europski sud je utvrdio kako je Slovenija za povredu prava na mirno uživanje vlasništva (čl.1.Protokola 1. uz Konvenciju) i prava na učinkovito pravno sredstvo (čl.13. Konvencije) štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Slovenije, te Srbiju za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan njezinog teritorija.

Sud je isto tako presudio da propusti Slovenije i Srbije prema podnositeljima zahtjeva (tužiteljima) u ovom predmetu, ali i svim drugim osobama u istom pravnom položaju, moraju uključiti i sve druge osobe u istom pravnom položaju u određene sheme povrata te štednje, jer predstavljaju sustavni problem.

Obje države trebaju u roku od 6 mjeseci od presude omogućiti podnositeljima i svima drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali; staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije.

Cijeli tekst presude na engleskom jeziku dostupan je na web stranici Europskog suda za ljudska prava.