Hadžić: Zamjena teritorija Prevlake za Neum nije provediva

Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, odbacio je mogućnost da BiH i Hrvatska dogovore zamjenu teritorija Prevlake za Neum.

“Granice Bosne i Hercegovine su nesporne. Naša država ima isključivi suverenitet nad vlastitim prostorom, koji uključuje i Neum. Bilo kakva daljnja priča, koja bi na bilo koji način to mogla dovesti u pitanje, najblaže rečeno je neozbiljna”, izjavio je za Hadžić za Dnevni avaz, na molbu da prokomentira neslužbeni prijedlog zamjene teritorija Prevlake za Neum.

Prema toj ideji, koja se ovih dana plasirao Večernji list u svom bh. izdanju, Hrvatska i BiH riješile bi granična pitanja, odnosno bila bi dugoročno otklonjena sva žarišta koja bi nastala nakon gradnje mosta, tunela, koridora…

Zagovornici ideje poručuju kako bi zbog mnogih logičnosti koje nudi ovaj prijedlog trebalo ozbiljnije istražiti, a pozivaju da se u projekt uključe i u Bruxellesu, jer će od 1. srpnja naredne godine prolazak kroz Neum biti i njihov problem.

“Ova ideja, siguran sam, nije provediva. Mi smo uvjereni da ćemo s Hrvatskom naći rješenje koje podrazumijeva izlazak ususret interesima obje zemlje”, rekao je Hadžić.

Napomenuo je kako vjeruje kako će BiH vrlo brzo postati dio euroatlantskih integracija, kada će problem granica biti manji.

Upitan kako teče rješavanje graničnih pitanja s Hrvatskom, Hadžić kaže da se ozbiljno pregovara te da nema velikih odstupanja od ranijih dogovora.

Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske poslove i nekadašnji član Komisije za granice BiH, za Dnevni avaz je izjavio da zamjena teritorija nije nepoznata praksa su vsijetu.

Iako se nije mogao detaljnije odrediti prema ovom prijedlogu, kaže da je to prvenstveno političko pitanje i da ga na tom nivou treba i razmotriti.

Obradović je podsjetio da su BiH i Hrvatska već razgovarale o zamjeni nekoliko sela koja se nalaze na granici. Tako je bilo govora o zamjeni Uništa u BiH za Bengluke u hrvatskoj općini Srb.

No, kako je kazao, to može biti provedeno u konkretno djelo tek nakon ratifikacije ukupnog sporazuma o granicama. Sličnih prijedloga bilo je i za zamjenu teritorija sa Srbijom. Iz te zemlje, naime, predložena je zamjena teritorije kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta te u blizini Rudog.